Leekide möll kahjumis prügifirmas

Gert D. Hankewitz 22. september 2006, 00:00

Üleeile õhtul algas Tallinnas Suur-Sõjamäel asuvas jäätmete sorteerimise tehases tulekahju, mille kustutamine kestis eile hommikuni. Päästeameti teatel põlesid plastmasspudelid ja kummijäätmed.

"Ei oska midagi öelda. Põleng on lõppenud ja uurimist on alustatud," kurtis firma juht Heinar Leismann.

Firma omanikeringi kuulub ettevõtte Jon & Johnson kaudu endine Eesti Avaliku Halduse Instituudi juhatuse esimees Urmas Türk. Samuti omavad paljude firmade kaudu jäätmete sorteerimise tehases osalust Elioni juhatuse liige Irina Morozova ning Sky raadio haldusfirma omanik Harald Tehver.

Majandusaruande järgi on jäätmete sorteerimise tehas 1,5 miljoni kroonises kahjumis. Ettevõttel on ka 348 507kroonine käibemaksuvõlg ning 422 571kroonine sotsiaalmaksuvõlg.

Kuidas põleng alguse sai, ei osanud päästeameti pressiesindaja ega firma juht öelda. Samuti ei teadnud Leismann rääkida, kui suure kahju põleng tekitas, kuid ta kinnitas, et firma on selliste juhtude vastu kindlustatud. "Loodame, et kindlustus katab," märkis firmajuht, jättes aga ütlemata, kui suurele summale kindlustus tehtud oli.

Üks firma omanikest Harald Tehver polnud siiski nii kindel, et kindlustus kahju korvab. "Vaevalt, et kindlustus katab. Meil on tehas ja seadmed kindlustatud, aga kaup vaevalt," sõnas mees, kelle juristid parajasti kindlustustingimustes tuhnisid.

Prügi, mis ära põles, oli plaanis graanulitena Itaaliasse ja Hiinasse müüa, lisas Tehver.

Selle järgi, mis Tehveri kõrvu on jõudnud, sai põleng alguse katkisest kaablist, mis jäätmete peale kukkus. "Kõige hullem meie jaoks on, et tehas seisab," ütles Tehver.

Tehver lisas, et ei välista ka süütamist, kuna "heategijaid," kes firma peale vimma kannavad, jagub. "Loodan, et politsei või päästeamet selgitavad välja, mis tegelikult juhtus. Seda oleks hea teada," sõnas firma omanik.

Jäätmekäitlusfirma Ragn-Sells ärijuht Agu Remmelg ütles põlengust rääkides, et Harald Tehveri firma hoiustas oma laoplatsil jäätmeid, mida poleks olnud võimalik müüa, kuid millest lahtisaamine oleks firmale kasulik. "Süüdistada ei saa," ütles Remmelg, andes mõista, et ehk panid tehaseomanikud ise oma prügi põlema. "Neil on seal varemgi probleeme olnud, majanduslikke," vihjas Remmelg ka kahjumile.

Tehver lükkas sellised süüdistused tagasi. "Oma hoovi ei saa kasutada selleks, et seal mingeid ebavajalikke jäätmeid ladustada. Ja oma tehast pole ka mõtet põlenguga ohtu seada. Kindlustus katab ehk osa, aga mitte kunagi kõik," rääkis Tehver.

Samas on Tallinna Jäätmete Sorteerimise Tehas saanud 2004. aastal keskkonnainspektsioonilt ettekirjutuse, sest ladustas plastmassjäätmeid, mis ei olnud lubatud. Sellest ajast on Remmelga sõnul see prügi seal ka olnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing