Bildt: Balti riigid saavad euro ilmselt enne Rootsit

Annika Matson 30. oktoober 2006, 18:37

Asjade tänase seisu juures võivad kolm
Balti riiki eurole üle minna veel enne kui Rootsi niikaugele jõuab, kuid
peatähtis on, et eurole ülemineku plaanid oleksid realistlikud, ütles intervjuus
Äripäevale Rootsi välisminister Carl Bildt.

Rootsi riigis on eurole üleminek praegu päevakorrast täiesti maas. „Absoluutselt mingit debatti ei ole. Ütlesin juba enne Rootsi euroreferendumit, kus ma toetasin euroga liitumist, et see küsimus ei tule uuesti üles ei parlamendi selle ega järgmise mandaadi ajal. Ja see on seotud austusega demokraatlike protseduuride vastu. Teema ei tõuse Rootsis uuesti üles enne 2010. aasta parlamendivalimisi ja selleks ajaks võivad Eesti, Läti ja Leedu juba eurotsooni liikmed olla. Siis võib see fakt juba omakorda mõjutada Rootsi otsust,” ütles Bildt täna Läänemeremaade arengufoorumil Helsingis.

Stabiilne valuuta on äärmiselt oluline majanduskasvu jaoks ja see on Eestis valuutakomitee näol olemas. See on peaaegu niisama stabiilne ja usaldusväärne kui eurotsoonis olemine. Eesti majanduskasvu poliitika on olnud väga edukas. Riskid on täna mujal ja probleemid teised – mitmetes sektorites on majanduse ülekuumenemise oht.

Sellise jooksevkonto defitsiidi juures peavad aga Eesti eurole ülemineku plaanid olema usaldusväärsed. Liiga pikalt ei tohiks viivitama jääda. Seni kuni turud on veendunud, et eurole üleminek toimub mitte väga kauges tulevikus, on kõik korras. Kui aga see väljavaade ohtu satub, on olukord hoopis teine, ütles Bildt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. October 2006, 18:36
Otsi:

Ava täpsem otsing