21. november 2006 kell 22:00

A2-Autowelt kaebas nimekaimu kohtusse

"Hea lihtne liugu lasta," ütles kasutatud autode müüja A2-Autowelti juht Raul Kivirand irooniliselt. Mehe juhitav firma käib juba mõnda aega kohut Pärnus registreeritud nimekaimu A2 Auto OÜ-ga, mis tegeleb autorendiga. A2-Autowelt registreeris oma nime 2004. aasta juulikuus, A2 Auto sama aasta oktoobris.

"Nagu Eestis ikka kohtus käimisega on: küll jääb keegi haigeks või juhtub midagi muud. Nii väikse asja pärast kedagi kohtusse ju tooma ei hakata," lausus Kivirand, vihjates eile ära jäänud istungile.

Kivirand ei mõista, et kui nemad registreerisid oma nime äriregistris paar kuud varem kui pärnakad, siis miks ametnikud ikkagi teise liigagi sarnase firma arvele võtsid. "Netis ripub isegi A3-Autowelti-nimelise firma taotlus," märgib firmajuht.

Kivirand soovitas vaadata ka A2 Auto kodulehte, sest siis saab selgeks, kas firma üritab sarnasusest kuulsa kaubamärgiga kasu lõigata.

"Meil on kast ümber A2-e ja teravate servadega tähed, neil pehmed tähed ja ilma kastita," selgitas A2 Auto üks omanikest Arved Hall kaubamärkide erinevusi. Kuigi mees tunnistas, et nad jäid kaubamärgi ja firma registreerimisega hiljaks, ütles ta, et ei käiks kohut, kui võitu ei usuks. "Me tol ajal isegi ei teadnud, et on olemas mingi Autowelt. Registreerimine jäi lihtsalt väikese vea tõttu venima," sõnas ta ning lisas, et registreerimise üks põhjus oli ka A2.ee domeeni saamine.

Viimasel ajal on vaidlusi kaubamärkide üle aina tihedamini. Hiljuti andis Soome metallikontsern Rautaruukki kohtusse kaks siinset nimekaimu, nõudes samuti, et need ei lõikaks kasu sarnase kaubamärgi kasutamisest. Ka sel juhul oli äriregister registreerinud sarnaste nimedega firmad.

Autor: Gert D. Hankewitz

Hetkel kuum