Mariliis Pinn • 22. november 2006 kell 12:57

Microsoft toob 129 õngitsejat kohtu ette

Microsoft aitab korrakaitsjatel tabada nn õngitsejaid, kes üritavad pangakontode detaile internetis varastada ja on algatanud 129 kohtuasja Euroopas ja Lähis-Idas.

Üks Türgi õngitseja on juba kaheks ja pooleks aastaks vangi mõistetud, neli teismeliste õngitsejate juhtumit on leidnud kohtuvälise lahendi, kirjutas Reuters.

Microsofti esindaja Nancy Andersoni sõnul on 129 algatatud kohtuasjast, 97 kriminaalmenetlused, kus ettevõte on lihtsalt infot jaganud.

Viimastel aastatel on sagenenud katsed petta kodanikelt välja andmeid nende pangakontode kohta. Turvatarkvara müüja Symantec sõnul on õngitsemine kahekordistunud, 2006. aasta esimesel poolel üritati seda 157 000 korral.

Gartner grupi hinnangul on oodata 2006. aastal 2,8 miljardi dollari (33,6 mld kr) suurust kahju.

Õngitsejad saadavad e-maili, kus nad tutvustavad ennast finantsorganisatsioonina, paludes inimestel saata pangakonto numbrid ja salasõnad.

Microsoft võib algatada tsiviilhagisid, isegi siis, kui ta ei ole otsene kuriteo sihtmärk või kui võimud ei saa algatada identiteedi varguse suhtes kriminaalasja, sest mitme riigi õigussüsteemid võimaldavad kõigil kahjusaajatel esitada hagi. "Õngitsejad rikuvad Microsofti mainet ja me ei saa äri teha, kui meie kliendid ei usalda meid," ütles Anderson.

Enne hagide esitamist uuris Microsoft 253 õngitsemisjuhtu. Kõige rohkem hagisid esitati Türgis - 50, Saksamaa oli 28 hagiga teine ja 11 kohtuasja algatati Prantsusmaal. Lisaks kaevati kohtusse Suurbritannia, Dubai, Itaalia, Maroko ja Madalmaade õngitsejad.

Hetkel kuum