Aktsionär omab osa firmast

Aare Niinepuu 22. detsember 2006, 00:00

Kindlasti on ka sinu tutvusringkonnas keegi, kes mõnda aktsiat omab. Aga mis on aktsia? Mis kasu on väikesest paberitükist, millega poest isegi osta ei saa?

Omades aktsiat, kuulub inimesele ka tükikene antud ettevõttest. Aktsia on väärtpaber, mis esindab proportsionaalset osalust aktsiaseltsi aktsiakapitalis ning annab selle omanikule ehk aktsionärile mitmeid õigusi. Kui sa omad kümme ettevõtte aktsiat ja ettevõtte aktsiate koguhulk on tuhat, siis on sul õigus ühele protsendile ettevõtte varale.

Pärast väga edukat Olympic Entertainmenti Groupi börsile tulekut kõnnib Eestis väga palju inimesi kasiinodest mööda rõõmsal meelel. Põhjus lihtne, paljud ostsid Olympicu aktsiat ja on nüüd omanikud, kasiinod, teenivad neile raha. Kui demokraatlikus riigis on kõrgeimaks võimukandjaks rahvas, siis börsiettevõtetes ei tee otsuseid mitte direktorid ja juhid, vaid aktsionärid.

Millest sõltub aktsia hind? Kui keegi oskaks täpselt välja arvutada ettevõtte aktsia hinda näiteks kolme päeva pärast, oleks ta juba pärast mõnda kuud väga-väga rikas. Kuna sellist süsteemi välja mõeldud ei ole, sõltub aktsia hind väga paljudest teguritest, millest mõned võivad tunduda isegi absurdsed.

Kõige huvitavamad tunduvad aga erinevad kauplemise strateegiad, mis põhinevad ainult graafikute jälgimisel ja mis erilist koolitust ei vaja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:30
    Otsi:

    Ava täpsem otsing