ÄP fototoimetus • 21. detsember 2006 kell 22:00

Tai keskpank sai oma tahtmise

Tai keskpank kehtestas 18. detsembril välisinvestoreid ahistava regulatsiooni, mis sai küll täisjõus olla vaid ööpäeva. Määruse eesmärk oli peletada riigist eemale spekulatiivset ehk kuuma raha, mis oli ajanud Tai baati kursi USA dollari suhtes üheksa aasta kõrgeima tasemeni.

Eile koges Tai baat kolme aasta suurimat langust. Valuuta odavnes 1,7 protsenti. 18. detsembrist on valuuta langenud neli protsenti.

"Me kuuleme paljude hedge-fondide investeeringute müümisest Tais ja raha lahkumisest Taist," ütles Bloombergile BNP Paribasi Singapuris töötav valuutadiiler Chee Chen Poh.

USA keskpank ei survesta USA seadusloojate silmis piisavalt Hiina keskpanka, et viimane manipuleerivat valuutakursiga ega lase valuutal tugevneda. Tai keskpank oleks võinud oma välisinvestoreid hirmutavate aktsioonide asemel süüdistada USA keskpanka liigses raha trükkimises ja seeläbi Taile kahju tekitamises.

Autor: ÄP

Hetkel kuum