Mariliis Pinn • 8. veebruar 2007 kell 11:11

Helenius: börsilangus on loomulik

Soomerootslasest investeerimispankur Joakim Helenius tervitab börsilangust. "Minu arust olid osad aktsiad Tallinna börsil naeruväärselt ülehinnatud," ütles ta.

"Ma ootasin seda langust juba pikemat aega, sest aktsiad Tallinna börsil olid eufooriliselt üles haibitud, inimesed ostsid aktsiaid, mille hind oli naeruväärselt kõrge ja millel ei olnud mitte mingit seost reaalsusega," ütles Helenius aripaev.ee-le.

Tema meelest on langus ainult loomulik. "Et aktsiad peegeldaksid ettevõtete reaalset väärtust, peaksid paljud ettevõtted palju aastaid veel tööd tegema," lisas ta.

Investeerimispankuri sõnul on tervete tööstusharude kaupa ettevõtted üle hinnatud, näiteks ehitussektor. "Mitte, et seal oleks halvad ja ebaedukad firmad, kuid nende aktsiad on naeruväärselt ülehinnatud," kommenteeris ta. Heleniuse silmis ei ole ülehinnatud veel näiteks Olympicu aktsia.

Väikeinvestoritel soovitas ta võrrelda oma aktsiaportfellis olevaid aktsiaid välisbörside samaväärsete ettevõtete aktsiatega. "Võrrelge ettevõtete aktsiahindu Tallinna börsil Soome, Rootsi, Poola ja Saksamaa börsidega ja te saate teada oma portfelli tõelise väärtuse. Seda, mis on ülehinnatud, müüge, seda aktsiat, mis on õiglase väärtusega, ostke juurde kui võimalik," soovitas ta teistele investoritele.

Lisaks ennustab ta ka majandusekasvu aeglustamist. "Eriti mõjutab see ettevõtteid, kes tegutsevad vaid Eesti turul," ütles Helenius.

Hetkel kuum