Jäätmekeskuse loomise taga rahvaliitlasest ametnik

Airi Ilisson 14. veebruar 2007, 00:00

Mullu kevadel volitas keskkonnaminister Villu Reiljan Eidelkindi ette valmistama hoonestusõiguse lepingu sõlmist ja sellega seotud toiminguid. Vormiliselt kirjutas lepingule alla ministeeriumi haldusosakonna juhataja Tiit Tamm. Tamm ütles, et kirjutas lepingutele alla vormilise osapoolena.

Eidelkind ütles, et kogumiskeskuse ehitamisel ei raisatud raha, vaid ehitati valmis korralik, kompleksne ohtlike jäätmete kogumiskeskus.

Tema sõnul tasub tulevane rentnik rendi-, hoonestusõiguse, kindlustus- ja garantiitasud (20% objekti maksumusest) ning kõik halduskulud. "Seega - riik seoses objekti rentimisega kulusid ei kanna, vaid vastupidi, Lõuna-Eestis saab lõpuks ometi hakata ohtlikke jäätmeid käitlema, nagu Euroopa Liit ette näeb," kinnitas Eidelkind.

Esmaspäevane Äripäev kirjutas, kuidas riik raiskas riigikontrolli hinnangul ehitusega kümneid miljoneid kroone maksumaksja raha. Riik ehitas hoone Epler & Lorenzi eramaale ja hakkab seda tulevikus ilmselt samale firmale rentima. Kui Epler & Lorenz soovib, siis võib ta riigi 23 miljoni krooniga ehitatud maja 9,7 miljoni krooniga välja osta.

Vastvalminud hoone rentniku leidmine pole veel lõppenud, kuid riigikontrolli hinnangul on tegu suunatud hankega Epler & Lorenzile.

Kui ajalugu kordub, siis võib möödunud nädalal siseuurimise algatanud keskkonnaminister Rein Randver Eidelkindi asemel karistada info- ja tehnokeskuse direktorit Leo Saaret. Nii läks aasta eest, kui selgus, et Eidelkind sõlmis Tallinnas Rävala puiestee 8 majas mitme aasta jooksul avaliku enampakkumiseta rendilepinguid.

Ministeeriumi pressiesindaja ütles, et riik kandis kahju hoopis Heiki Kranichi ametisoleku ajal, mil Tartu linn müüs riigile lubatud maa erafirmale. Riik oli selleks ajaks teinud juba geoloogilised uuringud ja detailplaneeringu.

Riigikontroll võib rääkida, mis ta tahab, seal on väga vähe asjatundlikke inimesi. Nende küsimustele on vastatud mitu korda, ikka ja uuesti üle seletatud. Ikka nad ei saa aru. See on pehmelt öeldes rumal jutt, mis nad praegu räägivad.

Teadus- ja infokeskuse juhataja on Leo Saare, mitte Jossif Eidelkind, miks peaks teda millegi eest karistama? Rahvaliitlane võib ometi ju ka kusagil tööd teha.

Minu ajal sai, jumal tänatud, ometi üks korralik maja valmis. Nüüd, enne valimisi, targutab keegi miljonite raiskamisest ja diletandid löövad selle peale lokku.

Uurige veidi asja, kuskohas ja millal maa erastati, kes oli sel ajal linnapea ja kes keskkonnaminister. Neid asju on võimalik vaadata - aga teie ju ei viitsi süveneda, teie kirjutate nii, nagu on teile Reformierakonnast suunised antud. Käige Tartus ära ja vaadake, kui hästi seal praegu kõik on. Praegu ajalehed valetavad nii palju, et iga ajalehega võiks viies asjas kohtusse minna.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing