Info avaldamisel on hea tava

Tex Vertmann 14. märts 2007, 00:00

Ettevõtte 3, 6, 9 ja 12 kuu majandustulemuste vahearuanded tuleb lähtuvalt börsi reglemendist avalikustada kahe kuu jooksul pärast aruandeperioodi lõppu. Börs on kaalunud võimalust teha avaldamise täpse päeva etteteatamine kohustuslikuks ning tulevikus võib see nõue börsireeglitesse lisanduda. Praegu oleme seisukohal, et investori kalendri avalikustamine on hea ja väärimist jälgiv praktika ning näitab lugupidavat suhtumist investoritesse, analüütikutesse ja teistesse infotarbijatesse.

Ettevõtetel on avaldamisega viivitamisel kindlasti ka omad põhjused. Põhiaeg kulub andmete kogumisele, konsolideerimisele, aruannete koostamisele ja kvaliteedi tagamisele. Siin peavad börsiettevõtted leidma tasakaalu informatsiooni kiiruse ja kvaliteedi vahel - iga päeva ja nädalaga muutuvad andmed küll kvaliteetsemaks, aga paratamatult ka vanemaks. 12 kuu vahearuannete puhul mängib kindlasti olulist rolli ettevõtete soov tagada vahearuande ja auditeeritud aruande võimalikult suur sarnasus, täiendades vahearuannet enne avalikustamist audiitori soovitustega.

Eeskujulik ettevõte teavitab investorit regulaarse info avalikustamisest ette ning avalikustab teabe soovitavalt kauplemisvälisel perioodil - kas vahetult pärast kauplemise lõppu või piisavalt enne kauplemise algust. Investori huvides on saada oluline teave kätte tööpäeva sees ning enne järgnevat kauplemisperioodi selle mõju hinnata. Olulise teabe avalikustamine keset kauplemispäeva võib tekitada turuanomaaliaid ning kannatajaks jääb reeglina väikeinvestor, kellel pole võimalik börsiteateid reaalajas lugeda. Samas tuleb arvestada, et kuna oluline teave tuleb reeglite kohaselt avalikustada viivitamatult, suurendab teabe kinnihoidmine lekkeohtu. Seega ei saa börs kohustada ettevõtet ootama teabe avalikustamisega kauplemispäeva lõpuni.

Usun, et ettevõtetel on võimalik oma majasiseste protseduuride kohendamise abil olukorda parandada. Täiendavate nõuete kehtestamine on alati võimalik, kuid kuna reeglid ja tähtajad sisaldavad siiski alati teatud mänguruumi, ei saa erinevate ettevõtete käitumine kunagi identne olema. Ettevõtete juhid peaks teadma, miks nad börsil on: tahavad börsireegleid täita ning investoreid hästi kohelda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing