Mariliis Pinn • 1. mai 2007 kell 6:09

Poola kavatseb kommunistlikud mälestusmärgid maha võtta

Poola kultuuriminister Kazimierz Ujazdowski ütles, et kommunistliku diktaatorivõimu sümbolid eemaldatakse tänavatelt kogu riigis, kirjutas ETV 24.

Järgides Eesti algatust, teatas Ujazdowski, et 15. mail jõustub uus seadus, mis teeb kohalikele võimudele kergemaks Nõukogude mälestusmärkide ja Poola kommunistlike sümbolite kõrvaldamise, vahendas United Press International.

Nädalavahetusel toetas Poola valitsus Eestit dispuudis Venemaaga Teise maailmasõjas langenud Nõukogude sõdurite mälestusmärgi mahavõtmise üle Tallinna kesklinnas. Poola president Lech Kaczynski palus Euroopa Liidul Eestit toetada.

Ujazdowski ütles, et mahavõtmine ei puuduta Nõukogude Punaarmee sõjaväelaste haudu, ning lisas, et Poola võimud kannavad nende eest hoolt respektiga.

Poola Katõni Komitee, mis koosneb 1940. aastal Smolenski lähedal Katõnis mõrvatud Poola ohvitseride sugulastest, esines avaldusega sündmuste kohta Eestis ja põhjendas Nõukogude monumentide kõrvaldamist Poolas, vahendas Vene ajaleht Kommersant.

"Eesti nagu ka Poola koges 50aastast nõukogude okupatsiooni ning Nõukogude monumendid olid ja jäävad orjastamise, valede ja Vene šovinismi sümboliteks," on avalduses öeldud. "Nõukogude monumendid populariseerisid ja kinnistasid teoreetilist põhjendust Nõukogude versioonile valest, et Nõukogude Armee oli rahva vabastaja,"

Hetkel kuum