25. juuni 2007 kell 7:24

Kuu-tööliste seas levib masendus kulutulena

Kui praegu vaevab paljusid vaid üks mõte - "Mul on tööst kõrini, saaks ometi puhkusele", siis mitte nii kauges tulevikus asuvad mõned töökohad sellistes tingimustes, mis panevad töötaja vaimse tervise tõeliselt proovile.

Rutgers-Camdeni majanduskooli professor Chester Spelli sõnul on tingimused, mis ootavad inimesi tulevikus Kuu-jaamades või juba praegu kosmosejaamades, vaimsele tervisele tõeliselt proovilepanevad, vahendas Science Daily.

Nii Kuu peal, kui kosmosejaamades tuleb pikka aega töötada isoleeritud tingimustes. Neis tingimusis töötajaid ohustab oluliselt rohkem depressioon ja äng, millest omakorda tulevad nii vaimse tervise kui südameprobleemid, samuti tootlikkuse järsk langus.

Kui keegi arvab, et tegu on liialdusega, toob Spell näiteid praegusest elust. Kaugetes Austraalia kaevanduslinnades ning Antarktika uurimisjaamades on töötajate puhul märgatud oluliselt kõrgemaid depressioonitasemeid. Mis juhtuks, kui need töötajad viia kuupealsetesse oludesse, kus ellujäämine sõltub sellest, kuidas sobivad suhted kaastöötajate vahel?

Üks Rudgers-Camdeni majanduskooli uuringuid visandab stsenaariumi, mille kohaselt ühe töötaja depressioon levib kogu kollektiivile, kes töötavad koos ülieraldatud ja -kitsastes oludes.

"Nii depressioon kui äng sõltub meeskonnatöötajate puhul rohkem kaastöötajate kui inimese enda tunnetest," ütles Spell. "Hoiakud levivad kogu rühmas ning siit ka võimalus, et kannatab kõigi töötajate vaimne tervis."

Kuigi Spelli uuringuid ei tehtud isoleeritud tingimustes, seega väidab ta, et neis tingimusis võib töötajate omavahelisel suhtlusel olla veelgi olulisem roll, sest ka tuge leiab vaid tiimikaaslastelt.

"Seni on sellele probleemile pööratud väga vähe tähelepanu," ütles Spell, lisades, et isoleerituse ja töötajate vaimse tervise vaheline seos võib osutuda Kuu-baaside loomisel kriitiliseks.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Hetkel kuum