Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Surnud jutustavad oma elust

  Vaikse ookeani saartele maetud inimeste kummalised matmisasendid ning hammaste analüüs annavad arheoloogidele vihjeid kunagiste inimeste eluviiside kohta.

  Inglismaa Durhami ülikooli uurimisrühm analüüsis 17 Vaikse ookeani saarte vanimatest matmispaikadest väljakaevatud kummalistes matmisasendites luustikke ning surnute hambaid. Enamik surnuist oli maetud peaga lõuna poole, ühe surnu rinna peale oli asetatud kolm kolpa, kirjutas Science Daily.
  Analüüsitulemused viitavad sellele, et vähemalt osa maetutest olid kaugelt Kagu-Aasiast sisse rännanud immigrandid.
  Ajakirjas American Antiquity avaldatud uurimuse käigus analüüsisid Durhami, Otago ja Austraalia rahvusliku ülikooli teadlased hammastelt võetud proovidest strontsiumi, süsiniku ja hapniku isotoope. Nende põhjal saab välja selgitada hammaste kunagise omaniku päritolu, menüü ning tõenäolise joogivee allika.
  Eristus kaks rühma: enamik inimestest toitus peamiselt kohalikest taimedest ning mereandidest, väiksem grupp aga maismaalt pärit toidust, mistõttu järeldati, et nende puhul võis tegemist olla sisserändajatega. Sisserändajate hapnikutase oli kohalike skelettidega võrreldes tunduvalt kõrgem, seega arvatakse, et nad võisid olla pärit kaugematelt troopilistelt Vaikse ookeani saartelt.
  Durhami ülikooli antropoloog ja uurimuse esimene autor Alex Bentley selgitas: “Kombineerides andmed nende inimeste matmisviisi ning võimaliku päritolu kohta saame üsna palju oletada tolleaegse ühiskonna sotsiaalse keerukuse kohta. Kuigi nad läbisid mere peal pikki vahemaid, olid nad ikkagi pigem põllumehed kui kalastajad.”
  “Eelajalooliste Vaikse ookeani meresõitjate kummalised matmisasendid näitavad, et kohalikud suhtusid tolle aja kohta uskumatult osavatest meresõitjatest immigrantidesse suure austusega,” lisas Bentley.
  Iidse matmispaiga avastas Austraalia rahvusliku ülikooli ja Vanuatu rahvamuuseumi uurimisrühm eesotsas Matthew Spriggsi ja Stuart Bedfordiga 2003. aastal. See asub Vanuatus, Efate saarel Teoumas, mis paikneb Austraalia ja Fidži vahel. Rühm avastas 50 matmispaika, mis kahekordistas Vaikse ookeani saarte varajaste asukate hauakohtade leidude arvu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vandeadvokaat ühistranspordist: alarahastuse vältimine on riigi vastutus
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
EfTENi uusim fond tühistas plaanitud osakute pakkumised
EfTEN Capital tühistab fondivalitsejana oma uusima, EfTEN United Property Fundi avaliku pakkumise käigus välja kuulutatud uute osakute pakkumised, mis pidid vahetappidena kestma aasta lõpuni.
EfTEN Capital tühistab fondivalitsejana oma uusima, EfTEN United Property Fundi avaliku pakkumise käigus välja kuulutatud uute osakute pakkumised, mis pidid vahetappidena kestma aasta lõpuni.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Eesti lõpetab Schengeni viisaga venemaalaste riiki lubamise
Järgmisel nädalal kavatseb valitsus kehtestada sanktsioonid Eesti riigi poolt Vene kodanikele väljastatud Schengeni viisade suhtes ning nende viisade omanikke riiki enam ei lubata.
Järgmisel nädalal kavatseb valitsus kehtestada sanktsioonid Eesti riigi poolt Vene kodanikele väljastatud Schengeni viisade suhtes ning nende viisade omanikke riiki enam ei lubata.
Riigikontroll tõi töötukassa koolitustes välja hulga puudusi ja nõuab nende kontrollimist
Riigikontroll leiab, et töötukassa peab selgeks tegema, millisest koolitusest on töö leidmisel kasu ja kontrollima koolituse taset. Samuti tõi kontroll välja, et töötukassa ei jälgi, kas pärast koolitust läheb inimene õpitud valdkonda tööle.
Riigikontroll leiab, et töötukassa peab selgeks tegema, millisest koolitusest on töö leidmisel kasu ja kontrollima koolituse taset. Samuti tõi kontroll välja, et töötukassa ei jälgi, kas pärast koolitust läheb inimene õpitud valdkonda tööle.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.