13. november 2007 kell 14:37

Angela Merkel kaotas olulise liitlase

Saksamaa asekantsler ja tööminister Franz Müntefering esitas täna ootamatult tagasiastumispalve, tõugates Angela Merkeli „suure koalitsiooni” kaheaastase võimuloleku aja tõsiseimasse kriisi, kirjutas Financial Times.

Müntefering oli Merkeli valitsuses viimane Saksa sotsiaaldemokraatliku partei (SPD) mõjukas liige, kes oli otseselt seotud endise kantsleri Gerhard Schröderi ebapopulaarsete, kuid hädavajalike majandusreformidega.

Saksa tööministeerium põhjendas lahkumist perekondlike põhjustega. Asekantsleri lahkumine tuleb aga vahetult pärast seda, kui koalitsioon otsustas esmaspäeval eakamate töötute abirahasid tõsta. Sisuliselt tähendas see Schröderi reformide osalist tagasikeeramist.

Müntefering oli Merkeli ja SPD vahel kõige olulisem ühenduslüli, ütles agentuurile Bloomberg Commerzbank AG analüütik Eckart Tuchtfeld. „Nüüd on põhiküsimus, kes saab tema järeltulijaks”.

Saksa televisiooni andmeil saab uueks asekantsleriks välisminister Frank-Walter Steinmeier. Analüütikute hinnangul võib see ühtlasi sillutada Steinmeierile teed Saksamaa kantsleri kohale 2009. a valimistel.

Hetkel kuum