Kes soovib ampsu šokolaadimajast?

ÄP 15. november 2007, 00:00

Nelja aasta eest kirjutasid kõik lehed sellest, kui Oliver Kruuda andis Kalevi kunagise kommivabriku riigile 20 aastaks rendile. Magus šokolaadilõhn pole tänini meediast kadunud.

2006. aasta kevadel ujus siseministeeriumi sügavikest pinnale plaan kolida endisse tehasekompleksi kogu Eesti sisejulgeolek: siseministeerium, politseiamet, Põhja politseiprefektuur, piirivalveamet, kodakondsus- ja migratsiooniamet, päästeamet ja sisekaitseakadeemia.

Eskiis olla tehtud juhuslikult Kalevi krundile, tegelikult tulevat siiski avalik konkurss. Asutustes on kokku kolm ja pool tuhat usinat töömesilast - kui mitte linnake, siis vähemalt Kalevi alev.

Nüüd saatsidki Kalev REC ja OÜ Raldon ise peaministrile, justiitsministrile, siseministrile ja Riigi Kinnisvara ASile kirja pakkumisega koondada Järvevana tee, Pärnu maantee ja Kohila tänava vahele riigi jaoks strateegiliselt olulised asutused. Et "meediapoliitiliste riskide tõttu" pole seda ala üürida julgenud ükski ministeerium, amet ega ülikool, tuleb viimases hädas mõistagi pöörduda kõrgeima instantsi poole. Äripäeva arvates poleks riigimeestest siiski tark Kruudale vastu tulla.

Kui Kruuda maa ja maja Mati Tusovile müüs, põhjendati seda vajadusega investeerida uude magusavabrikusse Jüril. Eks ole suuri kulutusi tulnud hiljemgi. Õnn, et lahke põllumajandusminister Ester Tuiksoo Kalevi vähemalt suhkrutrahvist päästis.

Nüüd neelavad uue rahajõe Tallinna koolide remont ja meediaimpeerium. Ajakirjade kokkuost ja oma telekanal pole mõistagi odavad harrastused, osa trükikodagi on veel välja ostmata. Mõni ime siis, kui tärkav kodanikutunne sunnib Oliveri riigile "soodsat kingitust" tegema.

Vaatamata K-kohukesele on Kruuda sõber mitte üksnes Keskerakonna, vaid ka Reformierakonnaga. Kahjuks söötis Kruuda kümnendiku Eesti magusaturust Laimale ning müüs Kalevi magusatootmise maha enne, kui poelettidele jõudnuks R-kohukesed. Just Kalevi ja Keila-Joa tehingute seostamine ajakirjanduses ajas justiitsminister Rein Langi kolleegi kaitsma kurikuulsa fraasiga: "Juriidiliselt on kõik korrektne." Kas pole sõprus mitte imeline asi?

Ometi soovitab Äripäev riigiisadel tehing katki jätta. Kaua pole riik nii suurt kinnisvara omandanud, praegused hinnad ei sobi aga kindlasti osturalliks.

Nõuanne võib näida naiivne, kui arvestada, kui sujuvalt poliitikahaned tihti ajakirjanduse vee seljast raputavad. Eks tea ju iga poliitik, et sõpru tasub hoida. Ja siiski on vahel kena loota, et mõni neist ka riigi huvide eest seisab.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing