16. detsember 2007 kell 22:00

Tai kinnisvara alles kerkib

Pattaya on üks maailma kuulsamaid kuurortlinnu, kus kinnisvarahinnad on veel soodsad. Lagi on kaugel, kuid peagi jääb seegi paradiis kättesaadavaks vaid väga rikastele. Nii juhtus Kanaari saartel ja Lõuna-Hispaania rannikul. Nii läks Aadria mere äärsetes randades. Nii läheb kõikjal.

Elan ise Pattayal ja näen, mis siin toimub: meeletu ehitusbuum, hiigelsuured arendused... Tuhanded objektid on aastateks broneeritud. Ja hinnad tõusevad. Ma ei taha, et keegi mulle mõne aasta pärast ütleks: "Miks sa varem ei rääkinud?" Seepärast räägingi nüüd.

Sama toimub kogu Taimaal: Bangkokis, Phuketil, Koh Samuil jm, kuid Pattaya areng on kõige võimsam. Külast on 40 aastaga saanud tõmbenumber, mida aastas külastab 5 miljonit turisti. Linn laieneb rannast kümnete kilomeetrite kaugusele.

Hinnad on praegu ikka veel uskumatult madalad. Näiteks uhiuus, 81 m2 maja kahe magamistoa, elutoa, köögi, kahe vannitoa ja terrassiga, möbleerituna ja haljastatud aiakesega 256 m2 krundil, osteti kuu aega tagasi vaid 650 000 Eesti krooni eest. Ranna ääres kerkivad uhked korterelamud ööpäevase valve, teeninduse, kaupluste ja restoranidega, oma basseini ja tenniseväljakutega, rõdult avaneva võrratu merevaatega - ja ruutmeetri hinnaga vaid 20 000 krooni.

Ja seda kõike igaveses troopilises suves, turvalises elukeskkonnas, alati rõõmsameelsete ja naeratavate inimeste hulgas, kus leidub eksootilist meelelahutust ja tormilist ööelu, lugematult harrastusvõimalusi, võrratut loodust, ajaloolist kultuuri jm. Pole ime, et maailma juhtivad kinnisvaragurud just Taid soovitavad. Ja pole ka ime, et hinnad tõusevad 10-15% aastas. Kas aga pole tegemist mingisuguse kinnisvaramulliga, mis kohe-kohe lõhkeb, võiks Eesti inimene kindlasti küsida.

Riskivaba investeerimisvõimalust annab otsida. Siiski on Tais, nagu ka mujal Ida- ja Kagu-Aasias, viimasest majanduskriisist möödas 10 aastat. Need aastad on näidanud, kuivõrd kiiresti ja edukalt saab kriisist välja tulla. Ning see on ka üks põhjus, miks hinnad on veel soodsad ja tõus jätkub.

Kuid võrdlus Eestiga pole kohane ka seepärast, et majandussituatsioonid on täiesti võrreldamatud. Siia tulevad investeeringud kõigist arenenud riikidest. Vaid globaalne majanduskatastroof võiks praegust trendi kõigutada.

Ilmselt on järsem tõus alles ees. Just siia, Pattayale, kerkivad ühed maailma kõrgemad korterelamud: 367 m

kõrgune, 91 korrusega Ocean One ning kaksiktornid North Point (225,7 ja 188,7 m). Valmis saavad nad paari-kolme aasta pärast. Ja ilmselt on see alles algus, Pattaya panoraam muutub täielikult.

Ehkki Ocean One'i platsil hakatakse alles vaiu sisse lööma, on selle hiigelehitise luksuslikest korteritest juba 23% broneeritud, kusjuures siinse turu jaoks jahmatavalt kõrge hinnaga: 43 000 krooni ruutmeetrist! Pole kahtlust, et pilvelõhkujate valmides on hinnad juba palju kõrgemad.

Tai majandus tervikuna areneb stabiilselt. Majanduskasv on ca 5%, inflatsioon püsib alla 2%. Kinnisvaraturgu tõstab pidev nõudlus.

Kinnisvarafirmasid leidub siin suurel hulgal, kinnisvara omandamine ja haldus on hästi korraldatud. Kõik notariaalsed ja registritoimingud korraldatakse volituse alusel mõne päevaga. Halduskulud ja maksud on minimaalsed. Soovi korral saab kasutada rendiesindus-, haldus- või raamatupidamisteenust.

Ka eestlased on hakanud Tais kinnisvara ostma, neile kuulub Pattayal juba sadakond korterit ja kümmekond maja. Aga huvi jätkub. Ja õigusega.

Autor: Tõnn Sarv

Hetkel kuum