Katre Pilvinski • 20. detsember 2007 kell 22:00

Hansapank võib luua uue kodulaenupanga tütarpanga

"See annab laiema finantseerimise baasi väiksemate riskide ja soodsama hinnaga," ütles Eesti Ekspressile Hansapank Eesti juht Priit Põldoja. Põldoja ütles, et kui Hansapank 2005. aastal rootslaste omandusse läks, kadus vajadus iseseisvalt turgudelt raha hankida.

Viimasel kahel aastal on Hansapanga laenuportfell kasvanud hüppeliselt ligi 50% aastas ja moodustab juba ligi viiendiku Swedbanki omast. Emapanga kasumist annab Hansapank lausa 40%. Ja nüüd, kus Hansapanga mõju Swedbankile ja tema tänavu ligi 30% kukkunud aktsia hinnale on aina kasvanud, kerkis tütarpanga loomine taas päevakorda.

SEB Eesti Ühispanga eralaenude arendusjuht Triin Messimas ütles, et eraldi eluasemelaenude panga asutamine annab lisavõimalusi, kuid Eesti turg jääb selle jaoks väikeseks. Messimas rääkis, et sellise panga avamise puhul on kapitalikulu väiksem, kuid riskireiting suurem. "Sellist ärimudelit kasutatakse palju mujal maailmas," ütles Messimas. "Oleme mõelnud varasemalt avada eraldi eluasemelaenude pank, kuid arvame, et Eesti turg jääb selle jaoks liiga väikeseks."

Nordea Panga jaepanganduse juht Toivo Annus ütles, et Nordea Eesti ei näe välispanga filiaalina eraldi kodulaenupanga lahenduses eeliseid.

"Analoogsed lahendused on näiteks Rootsis ja Taanis olnud kasutusel juba väga pikka aega, sealhulgas ka Nordea kontsernis," lisas Annus.

Eesti Panga avalike suhete spetsialist Ingrid Mitt ütles, et finantsgrupi struktuuri arendamine ja vajadusel muutmine on loomulik osa ettevõtte juhtimisest.

Hansapank Eesti juht Priit Põldoja ei soovinud kodulaenupanga avamise plaane lähemalt kommenteerida, kuna see on alles idee ja mõtete tasandil. Ta lisas, et kodulaenupanga avamise plaane on peetud aastast 2005, kuid see nõuab seaduse muutmist ning finantsinspektsiooni nõusolekut.

Hetkel kuum