9. jaanuar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Hans H. Luik: minu kaks õnnestumist

Meediamagnaat Hans H. Luik rääkis tänasel EVEA 20aastase eraettevõtluse konverentsil kahest ärilisest õnnestumisest. Ühest soovitas ta eeskuju võtta, teisest aga mitte.

"Ma tõesti ei hakka rääkima sellest, mida olete juba kuulnud ja lugenud. Räägin teile paar lugu, ühe, mida pole võimalik järgi teha ja teise, mida võib, aga mida ma ei soovita järgi teha," ajas Luik asja põnevaks.

Ta jätkas: "Paljusid ettevõtlusega hoogsalt alustanuid pole täna meie (ettevõtjate - toim.) seas. Ellu on jäänud need, kes talusid paremini pingeid. Need, kes pidasid vastu sellele, kui pankrotihaldur temalt telefoni käest ära kiskus, pidasid vastu maksuametile ja ka samal ajal käivale väikesele abielukriisile, nagu paljudel meist on olnud." Valdavalt keskikka jõudnud või sinna peatselt jõudvad meessoost kuulajad läksid saalis selle Luige väite peale silmnähtavalt elevile.

"Mis meiega juhtus ja mille eest tahan teisi ettevõtjaid hoiatada, on, et kui ostad Ukrainas aktsiaseltsi, võib seal välja tulla vana omanik, kes saab uurimisorganites ja kohtus igal pool õiguse," rääkis Luik.

"Nii me leidsime end ükskord Aimar Jugastega oma reklaamibüroo kontori ukse tagant, õitsvate kastanite alt. Meie olime väljas, nemad (ülevõtjad - toim.) olid sees. Nüüd oli meil põrgulik ülesanne lahendada, millise uurimisorgani juurde minna."

Luik läks koos äripartneriga Ameerika saatkonda, ja Saatchi Saatchi peakontori kaudu leitigi usaldusväärsed asutused ning inimesed, kes aitasid üle võetud vara tagasi saada.

"Ja enne kui kastanitelt õied jõudsid kukkuda, olime oma kontoris tagasi," meenutas Luik.

Luik rääkis aga samas: "Mida ma aga ei soovita järele teha, on selline asutamiskoosolek, kus mõned on rohkem eestlased kui teised ning vaid üksikud on koosolekuks ette valmistunud."

Luige sõnul on eestlased nii häbelikud, et ei vaata teineteisele silmagi ja kui firma asutamiskoosolekul võtab üks ärimees endale julguse öelda, et ta teeb ettepaneku jagada osalus nii, et talle jääb 57 protsenti, siis ülejäänud sellega vaidlema ei hakka.

"Nad hakkavad seejärel omavahel jagama ülejäänud 43 protsenti," rääkis Luik oma kogemusest. "Ma arvan aga täna, et on ausamaid viise omale osakuid saada, kui võtta ettevõtte asutamiskoosolekul domineeriv positsioon."

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt