Pisipoed peavad visa võitlust ellujäämiseks

22. jaanuar 2008, 09:34

Selveri juhataja Ain Taube tunnistab, et on
märganud, kuidas nii kui kuskil avatakse uus Selver, sulgevad ümberkaudsed
väikesed kodupoed oma uksed.

Ajal, mil igal aastal lisandub Tartusse mõni super-, hüper- või lihtsalt market, sulgevad väikepoed aina oma uksi. Läinud aastal lõpetas tegevuse tervelt viisteist väikest toidupoodi, kirjutas Tartu Postimees.

Nataša Bekker, Jakobi mäel asuva Toome poe omanik, oli mullu sunnitud sulgema oma väikepoe Rahu tänaval. Võiks arvata, et sulgemise ajend oli üha vähenev klientide hulk, ent ei – Bekker tõdeb, et klientide poolest võinuks pood veel tegutseda, ent ta ei leidnud lihtsalt inimesi, kes oleksid nõus seal madala palga eest töötama.

Ehkki Bekker jaksab Toome poe müüjatele praegu veel maksta sama palju, kui saavad suurte ketipoodide töötajad, ei saa ta siiski rahulik olla.

Ta ei või iial teada, millal mõni suurpood otsustab oma töötajate palka tõsta ja tema müüjad sinna üle lähevad. Toome poe on päästnud see, et Bekker töötab ka ise leti taga, nii on lisaks temale poe palgal veel kaks müüjat.

Liiatigi on marketi töötajal üks kindel ülesanne, mida ta peab tegema, ent väikepoe müüja peab olema nii koristaja, kauba sissevõtja, hinnasiltide kleepija, riknenud kauba kõrvaldaja kui ka turvamees ja jõudma selle kõrvalt veel ka müüja olla.

Hirmuga mõtleb poeomanik aga, mida toob tänavune aasta, sest juba praegu saab ta ostjailt sõimata üha kallinevate hindade pärast, justkui tõstaks väikepoodnik kasuahnelt ise hindu.

Ent pisipoes ongi nii mõnigi hind paratamatult kallim kui suurtes, tunnistab Kuu ja Tähe tänava nurgal Siilu poodi pidav Tiiu Metsa. Suurpood toob näiteks suure koguse piima soodsalt otse tootjalt, väikepoodnik ostab selle aga hulgilaost ja nii ongi tema poes piima hind paar krooni kallim kui marketis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. January 2008, 09:33
Otsi:

Ava täpsem otsing