RMK: me ei vallanda, vaid paigutame inimesi ümber

Martin Hanson 05. veebruar 2008, 13:23

RMK nõukogu poolt juba 25. jaanuaril heaks
kiidetud struktuurimuudatuste tulemusel ei vähene töökohtade arv RMKs, küll aga
korraldatakse tööd ümber.

“Väheneb oluliselt metsamajandusega seotud halduspersonali arv ning suureneb oskustööliste osakaal,” selgitas RMK juhatuse esimees Aigar Kallas. RMKs töötab täna ligi 1100 inimest, otseselt metsamajandusega on nendest seotud 900 inimest.

Kallas nimetas praeguse töökorralduse probleemiks vähest tööviljakust metsatööde korraldamisel.

“Võrreldes naaberriikidega – näiteks Soome või Lätiga – tegeleb RMKs metsatööde korraldamisega 3-4 korda enam juhte, samas valitseb metsas suur töökäte puudus. Metsa majandamisega tegelevat halduspersonali plaanime seniselt 550 inimeselt vähendada poole võrra, kuid kõikidele vabanevatele töötajatele teeb RMK pakkumise uueneva struktuuriga organisatsioonis jätkata. Ükski täna RMKs oskustöölisena töötav inimene oma töökoha pärast muretsema ei pea, senisele 332 kohale loome hoopis lisa,” kinnitas Kallas.

Uue struktuuri kohaselt hakkavad RMK-le pandud ülesandeid täitma kolm üksust: metsa haldamise, metsa majandamise ja puidu turustamise üksus.

Uue struktuuri toimimahakkamisele eelneb aprillini vältav pilootprojekt, mille käigus testitakse kavandatavat töökorraldust seitsme metskonna territooriumil Kirde-Eestis. Pilootprojekt näitab ka töökohtade arvu uues struktuuris. Täismahus plaanib RMK juhatus uue struktuuri tööle rakendada alates 1. juulist 2008.

Kallase sõnul lähtuvad kavandatavad muudatused vajadusest eraldada selgelt riigimetsa majandamisega seotud avalikud huvid ärihuvidest.

“Riigimetsa majandamisest saadav tulu riigikassasse on oluline, ent sama oluline on metsamajanduslike tööde planeerimise sõltumatus lühiajalistest ärihuvidest,” selgitas Kallas.

Praegusele struktuurile heitis Aigar Kallas ette huvide konflikti metsakasvatuse pikaajaliste ja lühiajaliste eesmärkide osas. “Probleemiks praeguse struktuuri juures on suutmatus piisavalt jälgida ja suunata metsakasutuse mahtu, millele on viidanud ka riigikontroll ja välisaudiitorid,” tõi Kallas välja.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. February 2008, 13:22
Otsi:

Ava täpsem otsing