Maksumaksja päästab Briti panga

1706-aripaev 20. veebruar 2008, 07:21

Briti valitsus on langetanud otsuse, mida
arenenud tööstusriikides näeb harva - raskustesse sattunud pank riigistada.

Viis kuud kestnud jõupingutused leida ülemaailmses laenukriisis hätta sattunud pangale Northern Rock (mille agressiivset ärimudelit veel hiljaaegu eeskujuks seati) erasektorist ostja lõppesid tulutult. Pühapäeval teatas Briti rahandusminister Alistair Darling, et riik võtab panga üle, kirjutas Äripäev. Eile jõudis erakorralise seaduse eelnõu Briti parlamenti.

Opositsiooni juhi David Cameroni sõnul on lahendus "katastroof maksumaksjale, katastroof ametis olevale valitsusele ning katastroof kogu riigile".

Valitsuse laenude ja garantiide kaudu on Briti maksumaksjad hädas panka seni toetanud 55 miljardi naelaga. Kui pank riigistatakse, kasvab summa 110 miljardile naelale.

Briti maksumaksjad ei ole üksi, "lohutab" Wall Street Journal. Northern Rock on küll esimene pank, mis USAst alanud laenukriisi tagajärjel riigistatakse, kuid riigiabi on otsinud teisedki. Miljardeid korstnasse kandnud UBS, Citigroup ja Merrill Lynch on kosutust saanud Aasia ja Lähis-Ida riiklikest investeerimisfondidest. Saksamaal on valitsus lubanud USA riskilaenudega hätta sattunud panka IKB Deutsche Industribank toetada miljardi euroga.

Suurbritannias on Northern Rocki riigistamine tekitanud suurt pahameelt. Aktsionärid, kes kardavad oma rahast ilma jääda, ähvardavad valitsust kohtuga. Teised pangad näevad selles ebaausat konkurentsi, kuna riigi garantiiga saab liigjulge äriplaaniga rappa läinud pank nüüd laenu võtta ja anda rivaalidest soodsamalt. Reitinguagentuur S P tõstiski juba Northern Rocki reitingut, nimetades põhjusena riigi garantiid.

Peaminister Gordon Browni majanduspoliitika hea renomee on löögi all ning rahandusministri Alistair Darlingu vastu pole opositsiooni sõnul enam "üldse mingit usaldust". Lisaks panga riigistamisele on minister tõmbetuules muude algatustega - äsja tuli taganeda plaanist Suurbritanniasse varjunud rikkad välismaalased rangemalt maksustada.

Brown ja Darling süüdistavad Northern Rocki hädades USAd, kust laenuprobleem alguse sai. Kui turgudel tekkis usalduskriis, ei saanud Northern Rock enam hõlpsalt uusi laene, millel panga ärimudel tugines. Briti keskpank tuli appi, ent kui info sellest avalikkuse ette jõudis, hakkasid inimesed massiliselt oma raha välja võtma. Taolist tormijooksu Briti pangale polnud nähtud 150 aastat.

Darling ja Brown õigustasid panga päästmist sellega, et valitsuse tegevusetus oleks ohtu seadnud riigi kogu finantssüsteemi stabiilsuse. Rahandusminister rõhutab, et pank on plaanis esimesel võimalusel uuesti erastada. Selleks võib aga minna aastaid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. January 2009, 17:34
Otsi:

Ava täpsem otsing