Kriis: pankrotid võivad jõuda ka suuremate arendajateni

Agnes Ojala 29. aprill 2008, 17:29

Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo
Kriis usub, et majanduskasvu taastumine võtab aastaid, praeguses madalseisus aga
võib erinevalt varasemast kartusest oodata ka suuremate kinnisvaraarendajate
pankrotte.

„Lähiaastate majanduse käekäik sõltub sellest, kuidas me oma ootusi juhime. Me ei saa olla nii optimistlik kui poliitikud, et räägime 2008. aastast kui pidurdamisest ja 2009. aastast taas lendu tõusmisest. Pigem jagame IMFi ja teiste analüütikute mõtteid, et 2009. aasta alles tuleb kõige külmem aasta,“ rääkis Kriis täna Ettevõtluse Auhind 2008 väljakuulutamisel.

Kriisi sõnul on olukorra paljuski põhjustanud üleinvesteerimine. Näiteks on ehitus- ja kinnisvarasektoris oldud liiga optimistlikud. Kinnisvara osas on Kriis arvamusel, et tegemist ei ole vaid pisematele ohtliku jahtumisega, vaid pankrotid võivad jõuda ka suuremate arendajateni. „ Kriis võib hakata mõjutama ka suuremaid arendajaid ning selle mõju majandusele ja rahvale on veel hoomamatu. Loodan, et kõigilt tasanditelt antakse mõistlikku signaali ühiskonnale, et tasub olla valmis halvimaks, tasub säästa, koostada kriisiplaane,“ oli tööandjate juht pessimistlik.

Samas märkis ta, et valitsus peab leidma olukorrale lahenduse, et mitte depressiooni tekitada. Ka kutsus Kriis üles investeeringuotsuste tegemisel madalat profiili hoidma.

Kriis tõi veel välja, et praegune olukord on keerulisem kui 90ndate lõpus, kuna tollal said ettevõtjad suhteliselt lihtsalt Lääne turule minna. Kulud olid nii palju madalamad, et ei olnud keeruline teha allhanget. „Nüüd mängime teises liigas, meile kehtivad teised reeglid, mis nõuavad palju rohkem. Nüüd on vaja end ümberprofileerida,“ arvas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. April 2008, 17:27
Otsi:

Ava täpsem otsing