Tiit Vähi: makromajandus jõuab raskelt perekondadeni välja

Agnes Ojala 29. aprill 2008, 12:35

Endine peaminister, Silmet Grupi nõukogu
esimees Tiit Vähi usub, et ettevõtted saavad majandusraskustes paremini hakkama,
hätta jäänud kodanikud aga võivad tekitada tõsiseid probleeme.

Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsiooni värske juhatuse esimehena tahab Vähi algatada tõsise diskussiooni ettevõtjate ja valitsuse vahel, et Eesti majanduse hetkeolukorda adekvaatselt hinnata ja tulevikuvisioonid paika panna.

„Mulle tundub praegu, et avatud dialoogi Eesti hetkeolukorra ja tuleviku kohta ei ole. Peetakse pikki monolooge või lihtsalt valetatakse. Tegeldakse igasuguste numbrite väänamisega, rohkem protsendi lugemisega, mitte niivõrd visioonide ja seisukohtade esitamisega,“ põhjendas Vähi soovi osalusdemokraatia vormis riigi käekäigule kaasa rääkida.

Vähi märkis, et kogenud ettevõtjatena näevad assotsiatsiooni liikmed protsesse sellisena, et suudavad ka tulevikustsenaariume tajuda. „Tõesti, ettevõtete juhid on suhteliselt targad, nad oskavad oma riske juhtida, aga mida teevad need, kes oma korteritega lähevad haamri alla? Makromajandus jõuab perekondadeni välja, jäädakse kodudest ilma ja lapsed jäävad tänavale,“ kardab Vähi olukorra muutumist kriitiliseks.

Ta tõi välja, et veel aastavahetusel ja uue aasta alguses rõhutas valitsus, et majanduses on kõik hästi. Neid, kes julgesid rääkida pidurdumisest, nimetati n-ö riigi vaenlasteks. Ühtäkki tekkis aga 3,1 miljardi kroonine negatiivne lisaeelarve. „Ja see lisaeelarve ei ole mitte 3,1 miljardit, vaid tegelikult 6-7 miljardi vahel, sest ka reserv kasutatakse nüüd ära. Samamoodi ei saa olla kindel, et see on ainuke lisaeelarve sel aastal,“ oli Vähi murelik.

Vähi tõstatas küsimuse, kas praeguses majandusseisus on süüdi vaid globaalsed mõjurid või oleme ka ise midagi valesti teinud. „Keegi ei arvestagi ega taha rääkida, mis on tegelikult Eesti majanduses juhtunud. Mida me oleme kaotanud, kas majanduse probleemid on täna neli aastaaega pluss rahvusvaheline imperialism või oleme selles ise ka süüdi? Kas meil ei ole raha sellepärast, et Rootsi pankadel ei ole meile raha anda, või ei ole meil projekte ega valdkondi, kuhu Rootsi pangad saaksid raha anda? Need tuleks läbi rääkida,“ märkis ta.

Eesti Suurettevõtjate Assotsiatsioon koondab füüsilisi isikuid, kellel on mõju Eesti majandusele. Liikmeid on umbes 40 ja nad käivad regulaarselt korra kuus koos.

Praegu tegeleb assotsiatsioon ühiste seisukohtade väljaselgitamisega, et siis aktiivselt poliitikutega debatti astuda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. November 2008, 18:09
Otsi:

Ava täpsem otsing