Inflatsioon võib tõusule saata eluasemelaenu intressid

Agnes Ojala 27. mai 2008, 11:09

Kasvavad toiduainete ja kütuse hinnad on
pannud Rootsi keskpanga mõtlema baasintressi tõstmisele.

Kuigi analüütikud on Rootsi majanduse käekäigu suhtes optimistlikud – aprillis oli riigi eksport rekordkõrgel tasemel ja majanduskasv tõotab 1. kvartalis tulla umbes 3% – toob murepilvi inflatsioon.

Nafta ja toiduainete hinnatõus on aasta jooksul inflatsiooni pea kahekordistanud, kirjutas di.se.

„Risk, et keskpank sügisel baasintressi tõstab, on viimasel ajal kasvanud, kuigi paljud usuvad, et inflatsioon saadakse aasta teises pooles kontrolli alla,“ ütles Swedbanki prognoosijuht Cecilia Hermansson.

„Meil on seljataga kõrge kasvu ja madala inflatsiooni periood. Ja nüüd oleme jõudnud perioodi, kus kasv on tagasihoidlikum, inflatsioon kõrge ja ka intressid kõrgemad. Arengu normaliseerumine võib võtta päris kaua aega,“ rääkis Hermansson.

Rootsis on aastaga inflatsioon kasvanud kahekordseks, jõudes 3,4%ni. See on kaks protsendipunkti kõrgem, kui on riigi keskpanga seatud eesmärk. Viimati oli inflatsioon nii kõrge 1993. aasta detsembris, mil see ulatus 4,1%ni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. May 2008, 12:24
Otsi:

Ava täpsem otsing