Rehe: 2010 tõuseme tuhast, kuid enne teeme pankrotte

02. juuni 2008, 15:57

Sampo Panga tegevjuhi Aivar Rehe sõnul
prognoosib Danske Bank Eestile 2010. aastaks uut 6protsendilise
majanduskasvuga tõusufaasi, kuid enne kasvab vaid pankrottide arv.

Rehe ütles, et tarbijate hoiakud muutuvad rahulikumaks. „Tulenevalt sisetarbimise vähenemisest suureneb ettevõtete konkurents ning pankrottide arv kasvab.“

„Sisetarbimise vähenemise tõttu investeerimine langeb. Eesti, Soome, Läti ja Leedu – kõik võitlevad, et saada investeeringuid oma riiki,“ rääkis Rehe ja lisas, et välisinvestorite usaldust tuleb hoida.

Selleks tuleb arvestada natuke kõhnema palgakasvuga. “Tööprotsessid vaadatakse üle, mis on rahuliku majandustsükli iseloomulik joon,“ märkis Rehe. Kui varasem 25protsendiline kasum langeb 10-15 protsendile, ei tähenda see kriisi ega ohtu. „Seda tuleb aktsepteerida teatud aega,“ lisas ta.

Rehe sõnul pole Eesti majandustsükkel lühiajaline liikumine üles–alla. Langustsükkel kujuneb eeldatust pikemaks ning taastunud ja ümberorienteerunud majandusest saame rääkida alles 2010. aastal. „2010. aastaks peaks meie majandus olema ümberorienteerunud ja seda euro suunas. Liitumine peaks aset leidma 2012.–2014. aastal.“

Rehe soovitas majanduse kohandumise perioodil keskenduda põhitegevusele ja vältida investeerimist kõrvaltegevusse.

Panganduses toimuvast rääkis Rehe, et laenukahjumite kasv pole veel peatunud. Turg näeb alles esimesi pankrotivarade müüke. „Pankade aktiivsus laenu andmisel ei suurene enne, kui on selgunud buumiaegsete laenude kvaliteet. See protsess võib aega võtta mitu aastat.“

„Eesti pankasid finantseerivad Skandinaavia omanikud on ettevaatlikud. Kuni Baltikumi turg loob omanikele lisaväärtust, oleme emapankadele huvitav turg, kus tasub laieneda,“ rääkis Rehe.

„Lähema 2-3 aasta jooksul on ettevõtetes finantsjuhid juhipositsioonil. Noored aktiivsed juhid astuvad ette, toimub omanike ringi laienemine, kuid tõdeme ka vaenulikke ülevõtmisi ning varade soetamist pankrotipesadest,“ lisas ta.

„Danske Banki prognoos näitab, et 2010. aastal oleme taas tõusufaas. Lätile ja Leedule pole veel tõusufaasi välja joonistatud. Aastal 2010 on meil võimalus saavutada 6protsendiline majanduskasv ning inflatsioon läheb alla,“ rääkis Rehe. „Aastal 2012 koputame euroraha uksele. Märgusõna on euro,“ lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. June 2008, 13:22
Otsi:

Ava täpsem otsing