Rootsi pangad keeravad ettevõtete laenukraanid koomale

Agnes Ojala 06. juuli 2008, 14:09

Mitu Rootsi panka hauvad plaani piirata
lähema aasta jooksul laenuraha väljaandmist ettevõtetele. Ühtlasi karmistatakse
ka laenutingimusi, selgus uuringufirma Almi Företagspartner pankade
kontorijuhtide seas korraldatud küsitlusest.

Kui veel märtsis arvas suurem osa juhtidest, et ettevõtetele võib laenata enam, siis juunis oli see protsent langenud 28 protsendile. 32 protsenti vastanuist aga plaanivad ettevõtetele väljastatavaid laene kokku tõmmata, kirjutas di.se.

"Me ei ole Almis märganud, et nõudlus investeerimiskapitali järele ettevõtete poolt vähenenud oleks. Seega on lihtne järeldus, et langus on tingitud pankade endi kavast laenuandmist piirata," ütles Almi kommunikatsioonijuht Lars Mårdbrandt.

Küsitlusest selgus ka, et mitu panka kavatsevad laenu soovivatele ettevõtetele esitada karmimaid nõudeid. Juba 24 protsenti pangakontoritest on oma laenutingimusi möödunud kvartaliga võrreldes juba ka muutnud.

Osa lisas veel, et tingimusi muudetakse märkimisväärselt. Seevastu ei olnud juuni küsitluses osalenuist ükski tingimusi lõdvemaks muutnud.

Nn Almibaromeetrit koostatakse neli korda aastas 150 pangakontori juhataja seas kõikjal Rootsis. Küsitluses uuritakse suhtumist laenamisse väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele, laenutingimustesse, konjunktuuri ja intressimäärade arengusse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. July 2008, 14:06
Otsi:

Ava täpsem otsing