Laar: Gruusias võib sõjategevus veelgi laieneda

08. august 2008, 23:47

Gruusiast saabunud riigikogu väliskomisjoni
liige ja Gruusia presidendi nõunik Mart Laar kinnitas "Aktuaalsele
kaamerale", et Venemaa süüdistused nagu oleks konflikti peapõhjus Gruusia rünnak
Lõuna-Osseetiale, on valed.

"Gruusial ei olnud tegelikult kavas, võin kinnitada, mingit sõjalist aktsiooni. Ma kohtusin nädalapäevad tagasi praktiliselt kogu Gruusia juhtkonnaga. Neil oli igasuguseid kavasid, kuidas konflikti lahendada, kuid see polnud mitte see kava. Ja nüüd ei jäänud sel hetkel midagi muud üle," rääkis Laar.

"Iga maa peab sellised otsused langetama ise, kuid pikalt rääkides nii presidendiga kui teistega oli selge, et Gruusia enam allapoole laskuda ei saa. Kui inimesed juba surevad," märkis ta.

"Presidenti tundes tean, kui raske tal oli teha otsust anda korraldus tuli lõpetada, selleks, et asuda läbirääkimistele. Ja kui sellele järgnes massiivne pommitamine, siis tõesti on väga raske öelda, mida üks riik peaks tegema."

Tõenäosus, et sõjategevus võib veelgi laieneda on Laari hinnangul täiesti olemas. "Praegusel hetkel Venemaa on rünnanud Gruusiat nii konfliktitsoonis kui väljaspool konfliktitsooni pommitades mitmeid objekte ja see on juba märk laiemast sõjalisest konfliktist."

Küsimusele, et mis peaks saama edasi, vastas Laar, et kindlasti on vajadus tulevahetus lõpetada, milleks Gruusia on ka praegu järjekordselt korraldusi andnud.

"Istuda läbirääkimiste laua taha ja kindlasti lõpetada Venemaa rünnakud. See on asi, mis võib viia täieliku eskaleerumiseni."

"Ja on tõesti väga naljakas, kui Vene pool on teatanud, et ei ole mingisugust osalemist, aga ta ei saa takistada oma vabatahtlikke Lõuna-Osseetiale appi minemast. President Saakašvili kommenteeris seda väga tabavalt - siis on Venemaa armeega midagi küll väga korrast ära, kui pommitajate tüüri taha saavad vabatahtlikud istuda. Huvitav, kus on need järgmised maad, kuhu pommitajad lendama hakkavad, kus need vabatahtlikud tüüri taga on," ütles Laar.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. August 2008, 14:33
Otsi:

Ava täpsem otsing