Sorainen: illusioonid firmade väärtuse kohta on purunenud

Agnes Ojala 08. august 2008, 17:24

Advokaadibüroo Sorainen partneri Toomas
Prangli hinnangul on paljud Eesti ettevõtted muutunud odavamaks, kuna
aktsionäridel ei ole enam niisuguseid illusioone nagu varem.

„Tundub, et ühinemiste ja ülevõtmiste turul on praegu päris aktiivsed ajad. Hoolimata praegusest majandussituatsioonist on hetkel käimas ka palju suuremaid tehinguid,“ sõnas Prangli.

Tema sõnul on põhjus selles, et ettevõtted on odavamad kui varem. „Paljud ettevõtted on muutunud odavamaks. Aktsionäridel ei ole enam niisuguseid illusioone nagu varem,“ märkis ta. „Ja et firmad on odavamad, siis on tekkinud ka palju ostjaid, kes on valmis raha välja käima.“

Ostjad-investorid on pärit nii Eestist kui ka mujalt. Oluline on seejuures aga see, et tegemist on enamasti strateegiliste investoritega. Näiteks tulevad siia välisfirmad, kes tahavad oma siinset tegevust konsolideerida või siis Eestisse laieneda. Näitena tõi Prangli välja hiljuti toimunud tehingu, kus Soomlaste lihatööstus Atria ostis kaks Eesti lihatootjat.

„Teine turunäitaja on aga ka see, et on palju võlgadesse sattunud ettevõtteid, kes on sunnitud leidma partnereid või firma üldese maha müüma. Seega on turg aktiivne,“ rääkis advokaadibüroo partner.

Kuigi tehinguid toimub palju, on Prangli hinnangul siiski vähemaks jäänud selliseid ettevõtmisi, kus ostjaiks on finantsinvestorid ja riskikapitalistid. „Nende arv on väiksem, kuna pangast on raskem laenu saada. Suuremad strateegilised investorid aga suudavad ostusumma paljuski omavahenditega katta,“ sõnas ta ja lisas, et paari kuu jooksul on siiski suuremaid tehinguid tehtud ka pangalaenu abil. Siis aga peab pank olema veendunud, et tegemist on hea potentsiaaliga ettevõtmisega.

Toomas Prangli esineb 17. septembril Äripäeva seminaril „Kuidas ja milliseid ettevõtteid edukalt osta ja müüa?“.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. August 2008, 17:24
Otsi:

Ava täpsem otsing