Ott Heinapuu • 13. august 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Kui sa tanke lagedale ei too, jäta retoorika heaga rahule

Kui Soome välisminister ja OSCE juht Alex Stubb paar päeva tagasi Moskvas kõrvuti Vene välisministri Sergei Lavroviga pressikonverentsi andis, oli kahe mehe stiili erinevus selgelt näha. Brüsseli euroringkondadest pärit noor blond kangelane istus paremal, tema vasakul käel külma sõja aegne tumedat verd nõukogude diplomaat.

Stubbi vastused küsimustele olid täpsed ja lühidad nagu snaiprituli, Lavrov puistas aga mitmeminutisi õõnsaid tiraade, kuidas üks või teine asi on "täiesti vastuvõetamatu".

Mõni ime, et Stubb sellest kõigest väsis ja pani oma vaherahuettepanekusse punkti, et mõlemad pooled peavad jätma lisaks sõjategevusele ka vaenuõhutava retoorika.

Õõnes retoorika on nimelt tõhus vaid koos tankidega, aga ilma tankideta ei mängi kuidagi välja.

Gruusia president Mihheil Saakašvili - kellel on küll tanke, aga vähe - pole postsoveedi retoorikatõvest täiesti prii, kuid vähemasti on ta ingliskeelsed sõnavõtud konkreetsemad kui Vene riigimeestel. Jääb loota, et ta tõvest paraneb, sest eurooplased tunnevad liitlasi osalt ühistest väärtustest ja kõnepruugist. Euroopalikud väärtused võivad anda Saakašvilile rohkemgi lootust kui Aseri naftajuhe, sest naftajuhtmeid mõistab ka Venemaa ehitada.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt