Cleanaway: korraldatud konkursid on hoopis halvasti mõjunud

Agnes Ojala 19. august 2008, 16:50

Vastupidiselt arvamusele, et korraldatud
jäätmeveo konkursid on prügifirmade majandustulemusi parandanud, arvab Cleanaway
juht Argo Luude, et see on toonud tõsise hinnasurve.

„Mis võib-olla meie tulemust eelkõige 2005. ja 2006. aastal mõjutas, oli see, et meil olid mõned halvad lepingud tol ajal. Saime siis erakorralist kahju, mis viis tulemuse alla. 2006. saime äri neist lepingutest puhtaks ja seetõttu 2007. tulemus ka parem. Muidu midagi väga erilist ei olnud, lihtsalt tavaline aasta,“ selgitas Luude mullust suurt kasumikasvu.

„Korraldatud konkursid aga on tulemusi hoopis halvasti mõjutanud. Hinnad on nende tulemusena kõvasti langenud. Nii et sel aastal ei korda me kindlasti 2007. aasta tulemust, tuleb kehvem tulemus,“ rääkis ta.

Luude hinnangul ei olnud jäätmeveo konkursid 2007. aastale veel päris oma mõju avaldanud. Neid küll kuulutati palju välja, kuid hakkasid kehtima alles aasta lõpupoolel. Konkursside mõju on tema sõnul oodata just sel aastal.

Lisaks tõi Luude käesoleva aasta sektori tegemisi kommenteerides välja, et jäätmekäitlus liigub üldise majandusolukorraga käsikäes. „Eks peame täna andma endale selgelt aru, et ega see jäätmekäitlus ei ole midagi eraldiseisvat. Oleme seotud kogu majandusega. Selgelt on näha, et jäätmete mahud on vähenenud, mis meie käivet ja kasumit väiksemaks muudab. Tarbimine on väiksem ja ka ehitusjäätmeid on ilmselgelt vähem,“ tõi Luude välja negatiivseid arenguid.

Samas usub Cleanaway juht, et kasvu on siiski võimalik saavutada, seda peamiselt uute tehnoloogiate kasutuselevõtmise näol. „Selles osas on Eestis veel palju võimalusi, aga see tuleb siis, kui kogu majandus kasvab,“ sõnas ta.

Eesti suuruselt teine firma Cleanaway kasvatas 2007. aastal kasumi mitmekordseks. Kuigi ettevõte muutis 2005. aastal oma majandusaasta algust ja seetõttu on 2006. aasta aruandes ka pool 2005. aastast, on firma 2007. aasta 12 kuuga varasema aruande 18 kuust teeninud 2,6 korda enam kasumit. Nii teeniti 2005. aasta juulist 2006. aasta lõpuni 6,5 miljonit krooni kasumit, 2007. aastal aga juba 23,5 miljonit. Puhasrentaablus on 2,3 protsendilt tõusnud pea 10 protsendini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. August 2008, 17:02
Otsi:

Ava täpsem otsing