Meerits: meie jõuluvanade valitsus tahtis inimestele jagada kingitusi

26. august 2008, 12:21

Eesti Investorite Liidu juhatuse liige ja
ettevõtja Heldur Meeritsa sõnul käitub valitsus nagu jõuluvana, kes tahab, et
inimesed neile liiga laia joonega tehtud kingitused kinni maksaksid.

Meeritsa sõnul ei tohiks riigieelarve osas mingil juhul lubada maksukoormuse suurenemist SKP suhtes. „Meie jõuluvanade valitsus tahtis inimestele jagada palju toredaid kingitusi. Osutub, et raha ei jätku ning nüüd tahetakse seda kingisaajatelt kiiresti juurde korjata,“ nentis Meerits, kelle sõnul peaks avalikus sektoris tegelikult säästmisvõimalusi olema küllaga, aga ilma karjuva rahapuuduseta ei leita neid iialgi üles.

Vaadates eile rahandusministeeriumi poolt avaldatud majandusprognoosi ütles Meerits, et tema jaoks on seal üks tähelepanuväärsemaid numbreid ekspordi kasv. „On imestamist väärt, et hoolimata mitu aastat järjest väga kiirelt kasvanud palkadest, samuti tõusvatest energia- ja toorainehindadest ikkagi eksport kasvab,“ märkis Meerits ja lisas, et prognoosi autoritel ei saa olla kindlat teadmist ekspordi edasisest edenemisest, neil saab olla vaid usk ja lootus ühe või teise arengutee osas.

Teine oluline näitaja on Meeritsa sõnul inflatsioon, kus nii globaalsed kui lokaalsed tegurid peaksid soodustama hinnatõusu järk-järgulist aeglustumist.
Ta ütles, et kiirete muutuste ajal pole mõtet vaadata majanduskasvu numbri komakohti, majanduskasvu arvutamine pole sisuliselt täppisteadus. Kuigi need numbrid on parimad saadaolevatest, illustreerivad need siiski vaid suurusjärke ning oluline on trend, selgitas Meerits ja lisas: „Käesoleva aasta miinus on tõepärane, järgmise aasta optimismi põhjuseid ma ei tea. Kui muul maailmal läheb paremini kui praegu, siis on see tõepärane ja usutav. Kui aga mitte, siis ...“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. August 2008, 15:42
Otsi:

Ava täpsem otsing