Padar: majanduses toimub korrektsioon

Hille Tressum 08. september 2008, 17:34

Rahandusminister Ivari Padari sõnul toimub
majanduses korrektsioon, mis viib meid lähemale sellele tasemele, kus oleksime
praegu, kui majandus oleks kasvanud meile jõukohasemas tempos.

„Praegu toimub meie majanduses korrektsioon allapoole ning viib meid lähemale sellele tasemele, kus oleksime praegu, kui 2005-2006. aastatel oleksime kasvanud jõukohases tempos. Esialgsed majanduskasvu numbrid teises kvartalis avaldati juba augusti keskpaigas, seega ei saa öelda, et SKP langus tuli üllatusena. Ka rahandusministeeriumi suvises majandusprognoosis on toodud välja, et Eesti majandus asub tõusuteele taas 2009. aasta keskpaigas," kommenteeris statistikaameti poolt avaldatud 1,1% SKP langust rahandusminister Ivari Padari.

Rahandusminister selgitas, et Eesti majanduse kohandumine jõukohasemale SKP tasemele tähendab teisisõnu seda, et välislaenuraha sissevoolu ning kinnisvara- ja ehitussektori ülikiire kasvu tõttu paisus Eesti majanduskasv meile selgelt üle jõu käivaks. Üle jõu käiv majanduskasv tõi aga kaasa mitmete tasakaalustamatuste ja riskide suurenemise.

„Üldine negatiivne foon muudab praegu kindlasti nii tarbijate kui investorite käitumise tavapärasemast ettevaatlikumaks ning pärsib tarbimis- ja investeerimisaktiivsust. Just uued investeeringud oleks aga vajalikud majanduskasvu taastamiseks,“ sõnas minister.

Padari sõnul tuleks praegust olukorda võtta eelkõige kui baasi loomist uueks tõusufaasiks. Selge on aga see, et kohandused majanduses võtavad aega.Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. September 2008, 12:07
Otsi:

Ava täpsem otsing