Statistikaamet: majandus langes 1,1%

Hille Tressum 08. september 2008, 09:30

Statistikaameti esialgsetel andmetel
vähenes sisemajanduse koguprodukt (SKP) 2008. aasta II kvartalis eelmise aasta
sama perioodiga võrreldes 1,1%.

II kvartalis võrreldes eelmise aasta II kvartaliga olid SKP vähenemise peamisteks mõjutajateks nõrk sisemajanduse nõudlus ning samal ajal ka kaupade ja teenuste ekspordi vähenemine.

Sisemajanduse nõudlus vähenes võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 2,8% eelkõige eratarbimiskulutuste ja kapitaliinvesteeringute vähenemise tõttu (vastavalt -2,0% ja -2,5%). Eratarbimiskulutuste vähenemist põhjustas eelkõige kulutuste vähenemine transpordile ning rõivastele ja jalatsitele. Kulutuste kasv toidukaupadele aeglustus. Kapitaliinvesteeringud vähenesid finants- ja kodumajapidamiste sektoris. Töötleva tööstuse kapitaliinvesteeringud püsisid ligikaudu samal tasemel eelmise aasta II kvartaliga võrreldes. Samas jätkuvalt kiiresti kasvasid valitsemissektori ehitusinvesteeringud.

Eelmise aasta teises pooles alanud ekspordi ja impordi vähenemine süvenes tänavu II kvartalis veelgi. Võrreldes möödunud aasta II kvartaliga vähenes kaupade ja teenuste eksport referentsaasta järgi aheldatuna 4,9% ning import 8,2%. Kaupade eksport vähenes 3,2% eelkõige puhastatud nafta ja põlevkivitoodete ekspordi vähenemise tõttu. Samas ekspordile suurema mõjuga kaubagruppidest kasvas metallitoodangu ning elektrimasinate ja -aparaatide väljavedu. Teenuste eksport vähenes 8,9% peamiselt raudteetranspordi kaubaveoteenuse, õhutranspordi reisi- ja kaubaveoteenuse ning kaubandusega seotud teenuste ekspordi vähenemise tõttu. Kaupade impordi vähenemist mõjutas kõige enam puhastatud nafta- ja põlevkivitoodete ning mootorsõidukite sisseveo vähenemine. Et import väheneb ekspordist kiiremini, on netoe kspordi puudujäägi suhe SKP-sse alates eelmise aasta teisest poolest paranenud ning ulatus tänavu II kvartalis -4,6%-ni SKP-st. Võrdluseks, I kvartalis oli see näitaja -7,1% ja 2007. aastal keskmiselt -10,9% SKP-st.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. September 2008, 14:33
Otsi:

Ava täpsem otsing