Luman: riik kulutab maksuraha uskumatult ebaefektiivselt

23. oktoober 2008, 12:38

Kaubandus-tööstuskoja juhi Toomas Lumani
hinnangul kulutab riik maksuraha uskumatult ebaefektiivselt.

Riigikogu liige Marko Pomerants küsis Lumanilt riigikogus, et milliseid makse ja kui palju on ettevõtjad nõus maksma. Luman vastas, et ettevõtjad pole väitnud, et makse pole vaja maksta. "Me väidame, ärge pange pahaks, et selle raha eest, mis riik kokku korjab, suudab ta ikka uskumatult vähe teenust pakkuda. Uskumatult ebaefektiivselt kulutab riik kokkukorjatavat maksuraha," ütles Luman. "Kui ettevõtja täna trügib mõne ametiasutuse uksest sisse, ei ole ametniku ainus mure teda ära kuulata, vaid leida legaalne viis ettevõtja asutusest välja saamiseks."

Luman kritiseeris oma ettekandes teravalt planeeritavaid maksutõususid: Autode erisoodustusbaasi tõstmine ei too kaasa suuremaid maksulaekumisi, sest hakatakse rohkem kasutama isiklikke sõiduautosid ja pidama sõidupäevikuid. Kasvab hoopis maksuhalduri administreerimiskulu, mille kasv ei tohiks ületada maksulaekumise kasvu, kuid ma kardan, et mõne maksuliigi puhul see täna küll nii on.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. October 2008, 11:53
Otsi:

Ava täpsem otsing