26. oktoober 2008 • 2 min
Jaga lugu:

LHV: Eesti Telekomi kasum jäi oodatust nõrgemaks

Eesti Telekomi käive kahanes kolmandas kvartalis 3 protsenti ning kasum 4,6 protsenti, võrreldes eelmise aasta sama ajaga.

Elioni internetiklientide arvu kasv näitab vähenemistrendi, mille põhjal võib järeldada, et Elion on kasvuvõimalusi internetiturul ammendamas, märkis Starmani kommunikatsioonijuht Timo Hartikainen konkurendi tulemuste kohta.

"Kui tänavu esimese kvartali lõpus oli neil internetiklientide 12 kuu kasv 13%, siis teise kvartali lõpus juba vähem kui 11% ning nüüd, kolmanda kvartali lõpus alla 9,6%. Selle põhjal võib järeldada, et juba 1-2 aasta pärast peatub internetiklientide arvu suurenemine neil täielikult," ütles Hartikainen.

Mobiilside oodatust nõrgemate tulemuste taga oli LHV analüütiku Erki Kerti sõnul peamiselt roaming-tulude langus ning sidumishindade alanemisest tingitud sidumistulude vähenemine.

Samuti on koos majanduse jahtumise ja tarbijakäitumise muutumisega vähenenud telekommunikatsioonikaupade jae- ja hulgimüügist saadavad tulud.

"Samas, kuna nende alade näol on tegemist väiksema kasumlikkusega äriga, siis kokkuvõttes on tänu sellele mobiilside kasumlikkus kasvanud, ületades sellega ka meie ootusi," märkis Kert.

Lairibateenuste kasvu mootoriteks olid analüütiku sõnul allhanketeenuste kasv ning kolmikpaketi jätkuv edu.

Eesti Telekomi reedesel online-briifingul teatas ettevõtte juhtkond, et arvestades praegust majandussituatsiooni, on nende ärikasum jätkuvalt stabiilne ja kolmanda kvartali tulemused on ootuspärased.

"Kolmandas kvartalis on töötajate arv vähenenud kõigis Telekomi Grupi ettevõtetes. Aastaga on Telekom Grupi töötajate arv vähenenud 64 võrra. Kuna ka järgmise aasta majandusolukorda hindame jätkuvalt raskeks, jätkuvad kõigis ettevõtetes efektiivsusprogrammid," ütles Eesti Telekomi juht Valdo Kalm.

"Tänaste tulemuste valguses peame tõenäoliselt mõnevõrra neljanda kvartali prognoose langetama, pidades peamiselt silmas just müügitulu poolt," prognoosis Kert ning lisas, et kahtlemata avaldab majanduse jätkuv jahtumine mõju ka Eesti Telekomi tulemustele ning seda peegeldab LHV ka oma prognoosides.

Analüütiku arvates võib siiski nentida, et Eesti Telekomi tulemused peaksid majanduse kiirele jahtumisele võrdlemisi hästi vastu pidama ning Eesti Telekomi kui hea dividendimaksja osas on LHV endiselt positiivselt meelestatud.

Autor: Kaisa Tahlfeld

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt