Facio Ehituse juht: languse ajal vastuvoolu ujuda ei saa

Kaisa Tahlfeld 30. oktoober 2008, 00:00

"Majandustulemused olid normaalsed, kui võtate üheksa kuu kasumi ja protsendi," kommenteeris Facio Ehituse juhatuse esimees Toomas Tromp ettevõtte majandustulemusi. "Ajalooliselt on nii olnud, et ehituses on neljas kvartal olnud see aeg, kui tõmmatakse otsi kokku ja liigub rohkem raha," lausus Tromp.

Neljanda kvartali kasumi tasemeks peab Tromp 6-7 protsenti, kasumimarginaal 8 protsenti sel aastal ilmselt täis ei tule. Kuid Tromp arvab, et see on ka loomulik, sest kinnisvarakasum on oluliselt vähenenud. Ehituskasum püsib ettevõtte juhi sõnul vanal tasemel. "Mõningane kasumi vähenemine tuleb," ennustas ta.

Analüütikute ja ettevõtjate sõnul püsib järgmisel aastal majandussurutis ning nii ehitus- kui ka kinnisvaraettevõtted näevad näguripäevi.

"Järgmise aasta kohta on meil selge nägemus, turud üleöö ju ei muutu. Praegu on ehitusturg oluliselt rahunenud ja on ette näha, et mahud vähenevad ka järgmisel aastal," lausus Tromp ning ennustas uueks aastaks ettevõttele ehitusmahtude vähenemist viiendiku võrra.

"Üldises majanduslanguses ei saa ju kuidagi vastuvoolu ujuda," märkis Tromp, kuid lisas, et töötajate arvu ettevõte vähendada ei plaani.

Kuid Trompi sõnul piisab Eesti turul ettevõttele ühest suurest objektivõidust, mis võib tulla ka juhuslikult, ning olukord muutub pärast seda kohe.

"Tööd on raskem leida. Kui paari aasta jooksul ma ei mäletagi, et mõni alltöövõtja oleks helistanud, et kuule, ega teil midagi ei ole, siis nüüd on teisiti," kirjeldas Tromp olukorda.

"Turg on turg ja kui mahud vähenevad, siis tuleb selle eest võidelda, ka meie ei saa ju kedagi eelistada," märkis Tromp ning lisas, et määrav on ikka hinna ja kvaliteedi suhe. Selliseid kriteeriume nagu tutvused ja sõbrad ei ole. Tromp soovitas ettevõtete juhtidel pigem lasta lahti need, kes ei tööta nii palju kui teised, ja teha tööd väiksema jõuga, kuid efektiivsemalt.

Facio juht ei usu, et lähemal ajal Eestis üldse massilist ehitamisperioodi tuleb. "Ehitada on ikka vaja, kuid praegu on raha kättesaamisega keeruline. Nii riigil kui ka erainvestoritel," lausus Tromp ning lisas, et aasta 2010 ja pigem oktoober on see aeg, kui asjad hakkavad tõsisemalt edasi liikuma. "Vaevalt varem, sest igasugune protsess tahab natuke aega ka laagerdada," lisas ta.

Aasta 2009 tuleb ettevõtte juhi sõnul raske aasta, kuid Facio on Trompi sõnul sellega arvestanud. "Ei tasu praeguses kontekstis väga suuri asju ette võtta," märkis Tromp.

Ühtegi projekti Facio ehitus tema sõnul külmutada ei plaani.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:48

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing