BÖRS: läänes muutlikud tuuled

Mait Jüriado 30. oktoober 2008, 22:09

USA turud hoidsid plusse. Päev lõpetati üle
2% kõrgemal.

Dow Jones tööstuskeskmine tõusis 190 punkti ehk 2,11%, Standard Poor's 500 indeks +2,58%, Nasdaq +2,49%.

Viimastel turutundidel on toimunud viimastel nädalatel alati suured liikumised. Eile kukkus Dow kümne minutiga üle 300 punkti. Päeva esimene pool möödus enamjaolt rahulikumas tempos ning investorid tõmbasid peale üleeilset megarallit veidi hinge. Siiski nägi ka täna viimastel tundidel ülisuurt volatiilsust.

Makrostatistika suutis täna üllatada ning järjekordseid negatiivseid signaale majanduse kohta seekord ei tulnud. USA Valitsus teatas täna töötu abirahade taotlejate arvu, mida avalikustatakse iganädalaselt. Saajate arv pole nädalaga tõusnud.

Täna hommikul teatati USA kolmanda kvartali SKP number, mis oli -0,3%. Analüütikud ootasid langust 0,5%.

"Õnneks ei ole täna olnud vastikuid üllatusi makrostatistikas," kommeteeris Lee Munder Capital Groupi investeerimisjuht Bloombergile. "SKP oli parem kui oodati. Reaalne majandus pole nii kiiresti langenud kui aktsiaturud ning keskpankade intressilangetused on toonud veidi leevendust."

Täna teatas tulemustest Exxon Mobil (XOM). Kasum kasvas kolmandas kvartalis tervelt 58% rekordilise 14,8 miljardi dollarini ehk 2,86 dollarini aktsia kohta. Nii suur pole veel ühegi USA ettevõte kvartaalne kasum olnud. Analüütikute ootus oli 2,38 dollarit aktsia kohta. Aktsia lõpetas päeva imeväikses miinuses 0,04%.

Motorola Inc. (MOT) teatas kahjumist 397 miljonit dollarit ehk 18 senti aktsia kohta. Analüütikute ootus oli kasumiks üks sent aktsia kohta. Müük kukkus kvartalis 15%. Neljandas kvartalis ootab ettevõte kasumit 2-4 senti aktsia kohta. Varasem prognoos oli 5-7 senti aktsia kohta. Viimaste nädalate koondamislainele tõi Motorola täna lisa - koondamisteate saavad 3000 Motorola töötajat. Aktsia lõpetas päeva -4,95%

Tugevad kvartalitulemused teatasid veel Colgate-Palmolive (CL). Aktsia lõpetas täna +7,05%. American Express (AXP) teatas, et koondab 7000 töötajat. Aktsia päeva lõpus +3,37%

Tugevalt käitus täna ka Apple aktsia (AAPL). Applel on 24,5 miljardit dollarit vaba raha ning võib CNNi arvates plaanida aktsiate tagasiostu. Päev lõpetati plussis 6,21%.

Praegune majandustulemuste hooaeg on näidanud USA ettevõtete kasumi kukkumist aastataguse ajaga 18%.

Sel kuul on kadunud umbes kolmandik aktsiaturgude varast kogusummas umbes 12 triljonit dollarit. Pangad on krediidikriisis kaotusi saanud või maha kandnud juba 680 miljardit dollarit.

Kuld kukkus päeva lõpuks miinusesse 2% makstes 739 dollarit.

Euro on tugevnenud dollari vastu veidi makstes päeva lõpus 1.292 dollarit.

MSCI Asia Pacific indeks tõusis täna tervelt 9%, kuna Taiwani, HongKong ning Hiina alandasid intresse.

Turud Aasias rallisid kõvasti. Jaapani Nikkei +9,96%. Hongkongi Hang Seng +12,82%. Hiina SSC Composite +2,25%.

Täna olid turud Euroopas kerges tõusus. Londoni FTSE 100 +1,16%. Saksamaa DAX +1,26%. Prantsusmaa CAC 40 +0,15%. Soome OMX +2,71%. Rootsi OMX +4,94%. Venemaa rallis täna kolmandat päeva järjest, Micex +19,46%, RTS +17,81%.

Lääne-Euroopa 656e ettevõtte kasumid, kes on oma majandustulemused avaldanud oktoobri algusest, on kukkunud keskmiselt 7,6% aastataguse ajaga võrreldes. Seda on rohkem, kui analüütikute 3,9 protsendiline näit.

Nafta on käitunud täna NYMEXil nõrgalt kukkudes 2,81%. Barrel maksab 65,6 dollarit. Päevasiseselt käidi ära aga ka üle 70 dollari piiri.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. November 2008, 04:15
Otsi:

Ava täpsem otsing