Investorid: finantsinspektsioonil tuleks peeglisse vaadata

05. november 2008, 10:48

Kuigi SEB on otsustanud SEB Likviidsusfondi
osakute ümberhindluse kahju hüvitada, on Investorite Liidu hinnangul tegemist
vaid väärtpaberiseadusele mittevastava käitumise tagajärgede pehmendamisega ja
liit kritiseerib ka finantsinspektsiooni.

SEB Likviidsusfondi osakute ümberhindluse tulemusena vähenes 27.oktoobri seisuga fondi puhasväärtus 13,05% võrra.

Investorite Liidu juhatuse liige Heldur Meerits märkis, et 1. novembril 2007. jõustunud Euroopa Liidu finantsinstrumentide turgude direktiivil (MiFID) põhinev väärtpaberituruseaduse muudatus peaks põhjalikult reguleerima nii investeerimisteenuste osutamise sisu ja ulatust kui ka järelevalve aspekte. Teenusepakkuja jaoks tõi direktiivi jõustumine kaasa kohustuse selgitada välja enne investeerimisteenuse tegemist, kui suured kogemused ja teadmised kliendil väärtpaberiturgude valdkonnas on ja sellele vastava toote soovitama. Samuti on investeerimisteenuse osutajad kohustatud andma kliendile varasemast oluliselt rohkem infot nii erinevate investeerimisteenuste, väärtpaberite liikide kui nendega kaasnevate tasude ja kulude kohta, lisas Meerits.

"Samas ei ole kasu direktiivist, kui selle täitmisega pole kursis kõik vastutavad töötajad ja klienditeenindajad või seda lihtsalt täidetakse puudulikult. Loodame, et just SEB Likviidsusfondi juhtum paneb kõik pangad uuesti üle vaatama, kas vastavaid regulatsioone ja korraldusi täidetakse piisavalt igal tasandil ning finantsinspektsioon jälgib edaspidi ka senisest enam jõustunud direktiivi tegelikku täitmist,” lootis Meerits lisades, et loodetavasti teavitab finantsinspektsioon ka avalikkust, mis määral tema arvates meie investeerimisteenuste osutajad tervikuna MIFID-st kinni peavad.

Eesti Investorite Liidu juhatuse esimehe Jaanika Merilo sõnul on tegemist tüüpilise olukorraga, kus headel aegadel müüakse mistahes müügimeetoditega, uskudes, et halbu aegu ei tule või probleemidega tegeletakse alles siis, kui need on tekkinud, teatas investorite liit. "Kiiduväärt ja panga mainet parandav on siiski see, et SEB otsustas kompenseerida klientide kahju, kuigi selleks otsest kohustust ei olnud," tõdes Merilo.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. November 2008, 12:13
Otsi:

Ava täpsem otsing