5. november 2008 kell 22:00

MySpace paneb piraatvideod teenima reklaamiraha

Paljudes suhtluskeskkondades saavad kasutajad ise videolõike üles riputada, kuid see on tõeline peavalu videolõikude autoriõiguste omanikele.

Nii eemaldab näiteks YouTube pidevalt kasutajate poolt üles pandud muusikavideoid ja lõike telesarjadest, mille ülesriputamine on rikkunud autoriõigusi, kirjutas New Scientist.

Just autoriõiguste küsimus on üks peamisi probleeme, mis takistab videokeskkondadel praegu kasumit teenida.

Uudne lahendus ei püüa ebaseaduslikult üles riputatud videolõike lihtsalt eemaldada, vaid lisab lõigule reklaami, mis toob raha videolõigu tegelikele omanikele.

Katsetes lisatakse MySpace'i kasutajate üles laetud MTV videolõikudele reklaam, mis toob kasumit lisaks MTV-le veel MTV võrgustikku kuuluvatele telekanalitele BET, Comedy Central, Spike ja Nickelodeon.

Lahendus põhineb California firma Auditude tehnoloogial, mis analüüsib telekanalite sisu ning võrdleb seda MySpace'i kasutajate ülespandud lõikudega. Kui tekib kattuvus, lisatakse autoriõigustega kaitstud lõigule reklaam.

"See muudab kõik," ütles MySpace'i müügi- ja turundusvaldkonna president Jeff Berman. "Me astume ei-maailmast jah-maailma, kaitstes samas autoriõiguste omaniku õigusi."

Videolõigule lisatud reklaam võtab praegu enda alla ühe kolmandiku ekraanist. Reklaamist saab näha, kust on lõik pärit ja millal see oli eetris. Reklaam pakub ka linke lehekülgedele, kus seda videolõiku saab vaadata täispikkuses või saab saate endale tasu eest alla laadida. Siiski pole reklaami selline kujundus veel päris kindel, sest analüüs peab näitama, kuidas lahendus sobib vaatajatele ja reklaamiandjatele.

Kindlasti on kahe suurfirma initsiatiiv väga oluline, rõhutavad analüütikud - praegu veel valitsev autoriõiguste kaitsmise meetod, kus ebaseaduslikult kasutaud lõik eemaldatakse, on vajumas minevikku.

Autor: Villu Päärt

Hetkel kuum