Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valmistugem sukelduma

  Kriiside puhul, olgu siis üksikisiku, ettevõtte või kogu riigi elus, on kõige talumatum teadmatus. Määramatus, mis tekitab totaalset ebakindlust ja halvab tegutsemisvõime. Ehituseettevõtjate kindlustunne on aastataguse ajaga võrreldes kukkunud sügavikku. Nõudlust pole, kinnisvaraturg seisab, tööd on kokku kuivanud.
  Prognooside andmisel on isegi kogenud majandusmehed ettevaatlikud. Veel mõne kuu eest oldi tuleviku suhtes optimistlikumalt meelestatud ja loodeti, et uus kasv algab juba 2010. aastal. Tuleb vaid see raske 2009 üle elada. Nüüd aga avaldab üha rohkem ehitusettevõtjaid arvamust, et ületuleval aastal on tõenäoline languse jätkumine.
  Kui siiani võis ehitajagi petta end lootusega, et "pole hullu, lähen välismaale tööle", siis nüüd on selge, et probleemid on samad mujalgi ja töötuks jäänud idaeurooplast võõrsile ei oodata. Prognoositakse, et ainuüksi Soomes jääb lähiajal töötuks 40 000 ehitajat.
  Kõige hullem on praeguse olukorra juures see, et väga keeruline on ennast positsioneerida ja seetõttu ka mingeid tõsiselt võetavaid plaane teha. Küllap seetõttu ei oskagi ettevõtjad, sealhulgas ehitusfirmad, vastata küsimustele, mis seotud järgmise aasta plaanidega. Muutused viimastel kuudel on olnud kiired ja ulatuslikud, nii tuleb olla valmis juba tehtud eelarvete ümbertegemiseks.
  Kui sügav on see sügavik? Kui palju on veel põhjani? Paljude ehitus- ja kinnisvaraettevõtete buumiaegne tegutsemine oli uljas ja kõrgelennuline. Tagantjärele taipame, et nii mõnigi neist õhusõitudest meenutas lendu Tatika lennumasinaga, millega kukkumine on ootamatu ja järsk. Viimase aasta jooksul on kõik pidanud maabuma ja endale tunnistama, et pidu on läbi. Aga näib, et ka sellest ei piisa.
  Enne uut õhkutõusu on vaja põhjas ära käia. Kopsud õhku täis tõmmata ja sukelduda, mitte rapsida ja tasakesi välja hingates langeda. Lihtsam on muidugi nendel, kes heade aegade prassimise ja suurelisuse kõrval ka üht-teist kehvemateks aegadeks kõrvale panid ja taipasid ülemeelelistest laenusummadest hoiduda. Aga ka nendel, kellel riskid ja alalhoidlikkus tasakaalus, seda nii investeeringute kui ka erinevate tegevuste mõttes.
  Autor: Tea Taruste
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.