Valmistugem sukelduma

Tea Taruste 06. november 2008, 00:00

Kriiside puhul, olgu siis üksikisiku, ettevõtte või kogu riigi elus, on kõige talumatum teadmatus. Määramatus, mis tekitab totaalset ebakindlust ja halvab tegutsemisvõime. Ehituseettevõtjate kindlustunne on aastataguse ajaga võrreldes kukkunud sügavikku. Nõudlust pole, kinnisvaraturg seisab, tööd on kokku kuivanud.

Prognooside andmisel on isegi kogenud majandusmehed ettevaatlikud. Veel mõne kuu eest oldi tuleviku suhtes optimistlikumalt meelestatud ja loodeti, et uus kasv algab juba 2010. aastal. Tuleb vaid see raske 2009 üle elada. Nüüd aga avaldab üha rohkem ehitusettevõtjaid arvamust, et ületuleval aastal on tõenäoline languse jätkumine.

Kui siiani võis ehitajagi petta end lootusega, et "pole hullu, lähen välismaale tööle", siis nüüd on selge, et probleemid on samad mujalgi ja töötuks jäänud idaeurooplast võõrsile ei oodata. Prognoositakse, et ainuüksi Soomes jääb lähiajal töötuks 40 000 ehitajat.

Kõige hullem on praeguse olukorra juures see, et väga keeruline on ennast positsioneerida ja seetõttu ka mingeid tõsiselt võetavaid plaane teha. Küllap seetõttu ei oskagi ettevõtjad, sealhulgas ehitusfirmad, vastata küsimustele, mis seotud järgmise aasta plaanidega. Muutused viimastel kuudel on olnud kiired ja ulatuslikud, nii tuleb olla valmis juba tehtud eelarvete ümbertegemiseks.

Kui sügav on see sügavik? Kui palju on veel põhjani? Paljude ehitus- ja kinnisvaraettevõtete buumiaegne tegutsemine oli uljas ja kõrgelennuline. Tagantjärele taipame, et nii mõnigi neist õhusõitudest meenutas lendu Tatika lennumasinaga, millega kukkumine on ootamatu ja järsk. Viimase aasta jooksul on kõik pidanud maabuma ja endale tunnistama, et pidu on läbi. Aga näib, et ka sellest ei piisa.

Enne uut õhkutõusu on vaja põhjas ära käia. Kopsud õhku täis tõmmata ja sukelduda, mitte rapsida ja tasakesi välja hingates langeda. Lihtsam on muidugi nendel, kes heade aegade prassimise ja suurelisuse kõrval ka üht-teist kehvemateks aegadeks kõrvale panid ja taipasid ülemeelelistest laenusummadest hoiduda. Aga ka nendel, kellel riskid ja alalhoidlikkus tasakaalus, seda nii investeeringute kui ka erinevate tegevuste mõttes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing