Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Loomalikud tungid, ärgake!

  Maailma suurim majandusprobleem on praegu usalduse kadumine. Just sellest on põhjustatud finantsasutuste hädad ning see omakorda seab ohtu ettevõtted ja pered. Meie "loomalikud tungid" on nõrgenenud, kui laenata John Maynard Keynesi sõnu.
  Riikide päästeplaanidest hoolimata on majanduse väljavaated sünged. IMF ennustab, et arenenud majanduste SKP väheneb 2009. aastal 0,3 protsenti.
  Usalduse langus on seotud kaosega finantsturgudel. See, kuidas maailma finantsasutused üksteise järel kokku kukuvad ja valitsused meeleheitlikult neid päästa üritavad, on pannud kõigi häirekellad helisema.
  Samuti kammitseb meid mälu. Praegune olukord meenutab inimestele suurt depressiooni. Teatakse, et kui 1987. aasta oktoober välja arvata, siis pole aktsiaturg nii volatiilne olnud tollest ajast saadik.
  Samas, turgude kukkumisele 1987. aasta oktoobris majanduslangust ei järgnenud ning turud põrkasid tagasi.
  Leidsin oma pärast 1987. aasta krahhi tehtud uuringus, et USA investorite suurimaks mureks oli tollal see, et aktsiate hinnad olid olnud õhku täis. Krahh pani asjad paika ja siis enam eriti ei muretsetud.
  Praegused sündmused pole aga mingi päevane anomaalia. 3.-10. oktoober oli USA aktsiaturgude kõige hullem nädal pärast suurt depressiooni. Nii Jaapani, Mehhiko kui ka Argentiina turud langesid siis vähemalt sama järsult kui oma viimaste kümnendite finantskriiside halvimatel nädalatel.
  Just selle õudusnädala kiiluvees hauti välja praegused abiplaanid, sh G7 päästekava. Kuid aktsiaturud novembris ei tõusnud, Hiinas ja Indias nad hoopis langesid.
  Loomalike tungide nõrgenemine toidab iseennast. Satume nõiaringi. Mida suurem volatiilsus, seda rohkem tundub inimestele, et nad peavad turgu jälgima - ning mida rohkem nad seda teevad, seda kõikuvamad on nende tehingud.
  Õnneks muudavad loomalikud tungid vahel suunda. Usaldus hüppab kapriisselt nii alla kui ka üles. Parimaks väljavaateks usalduse taastumisele oleks üldine inspiratsioon. Näiteks USAs võib seda pakkuda uus president Barack Obama.
  Copyright: Project Syndicate, 2008, www.project-syndicate.org
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: ekspordi väljavaade on kiiresti halvenemas
Euroala majandussektorite kindlustunne on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ja ostujuhtide indeks näitab, et juulis liikus kogu euroala majandus langusesse, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Euroala majandussektorite kindlustunne on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ja ostujuhtide indeks näitab, et juulis liikus kogu euroala majandus langusesse, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.