Lendav tööriistakott lisandus uute taevakehade nimistusse

Villu Päärt 01. detsember 2008, 00:00

100 000 dollarit maksev kott libises astronaudi käeulatusest jaama puhastustööde ajal. Nüüd on tööriistakott saanud ametlikult kosmoses tiirlevale objektile kohaselt nime ISS Toolbag, kirjutas Physorg.

Kott on Maalt nähtav, USAs New Jersey osariigis Lakewoodis vaatles Edward Light taevas lendavat kotti oma õues 10 × 50 suurendusega binokliga.

Veebileht SpaceWeather on avanud veebipõhise otsingusüsteemi, kus on võimalik teada saada, millal tööriistakott, rahvusvaheline kosmosejaam või mõni satelliit üle lendab. Selle leiab lingilt www.spaceweather.com. USA ja Kanada elanikel tuleb sisestada oma postiindeks, ülejäänud riike saab valida eraldi leheküljelt. Eesti kohanimedes on tohutult vigu ning pole ka andmeid, et kotti lähipäevil üle Eesti lendamas võiks näha. Küll on seda võimalik vaadelda Lätis.

Prognooside kohaselt peaks tööriistakott jääma ümber Maa tiirlema kuni tuleva aasta juunini, mil see peaks atmosfääri sisenedes ära põlema. NASA teadlase Nicholas Johnsoni sõnul on täpset atmosfääri sisenemise kuupäeva väga raske ennustada, see sõltub Päikese aktiivsusest. Kindel on vaid see, et tööriistakoti sisu maapinnale ei jõua.

Koti kaal on umbes 13 kilogrammi, mõõdud on 12 × 50 sentimeetrit. Kotis leidub kaks määrdepritsi, suur prügikott, kraabits ja kott väikese prahi tarbeks.

22. novembril õnnestus kott Kanadas ka videole jäädvustada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing