Valitsus arutas tööturuameti ja töötukassa liitmist

Kärt Blumberg 04. detsember 2008, 11:38

Täna sai valitsuse heakskiidu eelnõu,
millega liidetakse tööturuamet ja töötukassa üheks avalik-õiguslikuks
asutuseks.

Riik ja sotsiaalpartnerid sõlmisid töölepingu seaduse eelnõu ettevalmistamisel 24. aprillil 2008 kokkuleppe tööturuinstitutsioonide ümberkorraldamiseks. Kokkuleppe kohaselt liidetakse tööturuamet ja töötukassa, liitmise tulemusena koondub ühte organisatsiooni kogu tööturgu puudutav tegevus. Tööd otsiva inimese jaoks muutub olukord selgemaks - tema murede ja vajadustega tegeleb üks asutus. Ühendasutus jätkab eelnõu kohaselt Eesti Töötukassa nime all.

Sotsiaalministeeriumis tööala asekantsleri ülesandeid täitva Egle Kääratsi sõnul jääb tööturuameti ja töötukassa teenuste ja toetuste valik samaks. „Jätkuvad töötutoetuse ja töötuskindlustushüvitise maksmine, samuti pakutakse endiselt koolitusi ja karjäärinõustamist”, ütles Käärats.

„Praegu tekitab kahe asutuse süsteem inimestes segadust. Nii töötukassa kui tööturuamet peavad hoolt kandma selle eest, et tööandja ja tööotsija kokku viia. Tulevikus tegeleb sellega üks asutus. Ühendasutuse konsultandid keskenduvad konkreetse inimese probleemide lahendamisele ja aitavad tal uut tööd leida. Sel ajal, kui inimene tööd otsib, saab ta samast asutusest ka hüvitised - töötutoetuse ja töötuskindlustushüvitise -, et tal oleks kindel sissetulek. Samas peab töötu ise aktiivselt tööd otsima ja olema valmis kohe tööle asuma,” lisas ta.

Ümberstruktureerimine toob kaasa ka selle, et tulevane töötukassa ei jätka oma tööd avaliku teenistuse seaduse alusel. Kõigi töötajatega tuleb sõlmida töölepingud. Seetõttu on eelnõu kõige suuremad kulud seotud tööturuameti ametnike koondamisega. Kindlasti on uuel asutusel vaja heade kogemuste ja oskustega spetsialiste. Kõik tänased ametnikud võivad kandideerida tööle ühendasutuses.

Ühendasutuse majandamis- ja personalikulud kaetakse kokkuleppe kohaselt töötuskindlustusmaksest. Seega ei teki riigieelarvele kulutusi.

Ühendasutuste juhtimises osalevad võrdsetel alustel nii riik kui ka tööandjate ja töötajate esindajad. Sotsiaalpartnerid esindavad asutuse nõukogus Eesti Tööandjate Keskliit ja Eesti Ametiühingute Keskliit.

Eelnõu näeb ette Tööturuameti ja Eesti Töötukassa liitmise 1. maist 2009.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. December 2008, 11:41
Otsi:

Ava täpsem otsing