Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Riiklik järelevalve mängib tikkudega

    Kohtume Hirvesooga tema kabinetis möödunud kolmapäeval. Kaks nädalat kestnud katsed mõjukalt riigiametnikult intervjuu saada on vilja kandnud. Mõned päevad varem on Äripäevas ilmunud paljastus "Lapsed ja pommiladu ühe katuse all", mis on pannud erinevad riigiasutused teineteist süüdistama puudlikus töös. Kümme kuud on Tartu lapsed mänginud püssirohutünni otsas.
    Lastepäevakeskusega ühes hoones asub firma Tulekild pürotehnikaladu, mis augustis tehtud fotodel meenutab küll pigem prügimäge. Tartu linn ja siseministeerium väidavad, et ladu tegutseb illegaalselt. Tulekild aga kaitseb end tehnilise järelevalve inspektsioonist saadud kasutusloaga, millel on Egon Hirvesoo allkiri.
    See ei ole ainus juhtum, mille puhul tekib küsimus, kas tehnilise järelevalve amet on järelevalveasutus või pürotehnikafirmadele dokumentide vormistaja.
    Äripäeval on koopia elektronkirjast, mille kommenteerimisel jääb Hirvesoo mõneks ajaks vait. Kirja saatja, Ilutulestiku Keskus Arnika juhataja Eduard Tani aga nõuab ajalehelt kirja hävitamist ja keelab selle avalikustamise. Tema väitel pole erafirma ja riigiasutuse kirjavahetus avalik.
    On üllatav, millises vormis toimub suhtlus kontrollitava ja kontrollija vahel ning jääb mulje, et lubade saamine on lihtne. Näitame kirja Hirvesoole. Ta uurib pikalt… "Tegemist on arvamuse küsimisega. Selliseid asju küsitakse kogu aeg. Ettevõtjad võivad küsida mida iganes, et äkki antakse lihtsamalt. See ei käi niimoodi."
    Hirvesoo kinnitusel teistest võrdsemaid ettevõtjaid ei ole. Samas jääb ta hätta vastamisel küsimusele, miks on mõnel pürotehnikul tähtajatu pädevustunnistus, kui teistele antakse see viieks aastaks.
    "Ma ei võtaks sõna sellel teemal," sõnab OÜ Pariisi Tuled omanik Olev Käsperson tagasihoidlikult.
    Kuid suve lõpul korraldas tehnilise järelevalve amet pürotehnikutele, tollitöötajatele ja politsei esindajatele suunatud teabepäev, kus ameti praeguseks lahkunud töötaja ütles kokkutulnutele, et nüüdsest enam võrdsematest võrdsemaid ei ole. Lisaks kõlas ettekandjalt, et siiani on tehtud lubamatult palju seadusele mittetuginevaid otsuseid, tõlgendatud õigusakte meelevaldselt ning räägitud suusõnalistest lubadustest ja kokkulepetest.
    Siit hargnebki üks tehnilise järelevalve ameti sisene konflikt, kus kevadel pürotehnikavaldkonnaga tegelema hakanud töötajate sõnul avastasid nad eest paraja korralageduse. Ladude kontrollimine olevat kuni selle aasta suveni olnud üsna formaalne. Kontrolliti peamiselt müügipunkte.
    Samuti vormistanud Hirvesoo töötajate selja taga ise lubasid, jätmata sellest arvutisse jälge. Nii vormistas ta selle aasta 2. mail isiklikult pürotehnikalao käitamisloa firmale Jupiter Plus. Samal päeval olid teised töötajad TTÜ Mäeinstituudi korraldatud konverentsil.
    Peamiselt Venemaale pürotehnikat vahendava Jupiter Plusi puhul on huvitav fakt, et nad on tellinud eksperthinnangu "Planeeritava tollitsoonis asuva lõhkematerjalilao asukoha hinnang ohutusraadiuse alusel" Egon Hirvesoo vennalt Hasso Hirvesoolt.
    Egon Hirvesoo hinnangul ei saanud endised alluvad lihtsalt oma tööga hakkama. Küll tunnistab ta, et pürotehnika valdkonnas on probleeme ning nendega ka tegeletakse. Kui midagi juhtub või kui keegi peab vastutama, siis vaadatakse kohe minu poole, ütleb ta pärast väljapääsu juures. "Mind võib ju vallandada, aga mis edasi saab?". Mehe silmades läigib pisar.
    Enne loo trükkiminekut saime kinnitust veel ühele huvide konfliktile viitavale faktile. Hirvesoo käis 2007. aasta märtsis reisil Hiinas. Riigiametniku majutus- ja reisikulud maksis kinni pürotehnikute liit. Reis toimus Hirvesoo toonase otsese ülemuse Urmas Leitmäe teadmisel ja nõusolekul.
    Tehnilise järelevalve amet uurib kaebust, mille järgi Lilleküla jalgpallistaadioni alustes ruumides ladustati ning ehitati ümber pürotehnilisi tooteid.
    Praegu on võimatu öelda, kas tegemist on ühe pürotehnikafirma seaduse rikkumisega või endise töötaja kättemaksuga. Imelik on aga see, et laekunud vihje uurimise asemel loobiti seda erinevate uurijate vahel kui kuuma kartulit.
    31. juuli õhtul kohtuvad Tallinnas Lilleküla jalgpallistaadionil UEFA karikasarjas FC Flora ja 11kordne Rootsi meister Djurgardens IF. Külalismeeskonna fännide tribüüni all ruume rentiva pürotehnikafirma Firestudio Eventsi kontori osa aknaid kaeti mängu ajaks mustade kiledega, et pommilao sisu välja ei paistaks. Seda väidavad kaebuse esitanud Aivar Hiienurm ja Alo Jaanivald. Nende meeste väitel käis maist alates ühes staadionialuses ruumis täie hooga pürotehniliste toodete lahtivõtmine ja ümberehitamine.
    Hiienurm töötas Firestudio Events IT- ja turundusspetsialistina, Jaanivald pakkus OÜ DC Audio kaudu Firestudio Eventsile helitehnilist teenust püromuusikalide korraldamiseks.
    "Mul oli siin miljoni krooni eest helitehnikat ning hakkasin muretsema, kas selline pürotehnika käitlemine ja tootmine ei ole ohtlik," räägib Jaanivald. Meeste sõnul tekkinud sellest firma omanikega tüli ning nad sunniti lahkuma.
    Firestudio Events ühe omaniku Stanley Vaarmanni sõnul on ta Hiienurme kaebamistest väsinud. "Ta lubas, et rikub meie kõigi elud ära. Need jutud hakkasid siis, kui meie teed suve lõpul lahku läksid. Kuid tal pole mingeid tõendeid," räägib Vaarmann.
    Juuli lõpus toimunud jalgpallimatši ajal akende mustade kiledega katmist põhjendab aprillis staadioni all asuva kontori avamispidu pidanud Vaarmann värvimistöödega. "Meil paluti enne ühte rahvusvahelist matši, et kataksime aknad kinni, kuna õhtuti toimusid nendes ruumides värvimistööd," väidab ta.
    Hiienurm ja Jaanivald käisid oktoobri algul tehnilise järelevalve ameti (TJA) uurija Vello Treiali jutul. Paraku siis menetlust ei alustatud ning kui Hiienurm helistas Treialile, kas ta peaks politseisse pöörduma, vastas uurija, et nii oleks õigem küll. 10. oktoobril esitasid mehed Põhja Politseiprefektuurile avalduse kriminaalasja algatamiseks. 21. oktoobril saatis Põhja Politseiprefektuur avalduse edasi TJAsse ja kaks päeva hiljem algatas TJA väärteomenetluse Firestudio suhtes.
    Miks ei alustatud väärteomenetlust kohe pärast info saamist? "Jäi mulje, et TJA ei soovi asjaga tegeleda," arvab Hiienurm. TJA teatel nad menetluse käigu kohta infot ei anna. "Ma ei tea esiteks, et see olete teie ja telefoni teel ma ei anna mitte mingisugust konsultatsiooni ega vastuseid. Kõik," viskab Treial telefoni hargile.
    Ka e-posti teel saadetud küsimuste sisulisest vastamisest hiilib Treial kõrvale.
    Paar pürotehnikaga tegelevat ettevõtjat on ka öelnud, et nad on jalgpallistaadioni alt saanud nii püssirohtu kui ka süütenööri.
    "Mina tahan seda arvet näha, et me oleme müünud siit midagi," lükkab Vaarmann need jutud ümber.
    Tegemist olevat konkurentide kadedusega. Veelkord kinnitab ta, et staadioni all pole olnud pürotehnika ladustamist ega tootmist, oli ainult suures koguses tühje kaste, prügi. Samuti pole enne igat rahvusvahelist mängu ruumid läbi nuusutanud pommikoerad midagi avastanud.
    Kuid see pole veel kõik. Hiienurme sõnul käinud samasugune tegevus pürotehnikaga juba aastaid ühes Tallinnas Kadaka teel ladude piirkonnas asuvas hoones ning veel eelmise aasta jõulude ajal seisid sealsamas merekonteinerid pürotehnikaga. "Mina küll ei mäleta, et kunagi oleks nad toonud pürotehnikat Kunda lõhkeainetelaost, millega neil olevat leping tehtud. Kui midagi puudu jäi, siis käidi Kadaka teel järgi," lisab ta.
    Tehnilise järelevalve ameti peadirektori asetäitja Hirvesoo sõnul on see koht registreeritud müügipunktina ning kui seal pürotehnikat ladustati, on see ebaseaduslik.
    Vaarmann ütleb süüdistuse kohta, et seal on tõesti olnud kolm merekonteinerit. "Aga Hiienurm näidaku, mis seal sees oli. Tõestagu!"
    Sel nädalal uurija Treiali juures käinud pooled pidid andma allkirjad, et ei anna asja kohta mitte mingisugust informatsiooni, kaasa arvatud ajakirjandusele. Kuid džinn oli juba varem pudelist välja lastud...
    Pürotehnikafirmade kontrollimise eest vastutav Egon Hirvesoo kinnitab, et kõik rikkumised saavad karistada ja kedagi ei soosita.
    Intervjuu tehnilise järelevalve ameti asejuhi Egon Hirvesooga.
    Mis on saanud OÜ Firestudio Events kohta tulnud kaebusest?
    Kaebus tuli ametlikule postile, see anti uurijale menetleda ja asjaolusid selgitatakse.
    Kaebuse järgi lammutati ja pandi Lilleküla jalgpallistaadioni all pürotehnikat kokku. Kas selline tegevus on seal lubatud?
    Nendes ruumides on see keelatud tegevus, sest ruumid on registreeritud kontorina.
    Kus Firestudio ladustab oma pürotehnikat?
    Neil on tehtud leping Kunda Nordic Tsemendiga.
    Kas Firestudio Kadaka teel asuv hoone on Teile tuttav? Väidetavalt on ka seal ladustatud pürotehnikat.
    See on registreeritud müügipunktina. Kui seal pürotehnikat ladustati, on see ebaseaduslik.
    Kuivõrd võivad laolepingud olla formaalsed?
    Tuleks välistada selline võimalus. Oleme teinud ministeeriumile ka vastavaid ettepanekuid, kuid nende arvates pärsiks see ettevõtlust.
    Olete ise pürotehnikafirmas töötanud?
    Olin TTÜ ajal Ruf Ilutulestikud ohutusalane ekspert. Viisime läbi Tamula ilutulestikke. See on kõik.
    On see juhuslik, et kui Teie kureerida on pürotehnika valdkond Eestis, siis Teie vend teeb ühele pürotehnika ettevõttele eksperthinnangu?
    Tegemist oli Jupiter Plusi küsimusega, kes võiks seda teha. Mina suunasin nad TTÜsse. (Hasso Hirvesoo töötab TTÜs)
    Nende asjade eest makstakse ka raha, kui palju?
    Jään vastuse võlgu.
    Olete pürotehnikute liidus koolitaja?
    Pürotehnikute liit valib koolitajad ja sõlmib nendega koolitajalepingud. Mina õpetan keemiaalast ohutust. Saan selle eest tasu, täpselt nagu politseiakadeemias ja tehnikaülikoolis antud loengute eest.
    Kas Teie suhted pürotehnikutega pole liiga semulikud?
    Ma ei arva, et need semulikud oleks.
    Kellegi ees silmi kinni ei pigistata?
    Ei pigistata. Seesama Kaupo Mätas (OÜ Tulekild) on saanud menetluse, temalt on varasemalt võetud mõneks ajaks õigus töötada pürotehnikuna. Kõik rikkujad on saanud karistada.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.