IMF: Eesti püsib tänu krooni fikseeritud vahetuskursile

15. detsember 2008, 12:11

Eestit väisav IMFi delegatsioon avaldas
arvamust, et Eestil aitab praeguste pingetega toime tulla eelkõige
valuutakomitee süsteemile tuginev fikseeritud vahetuskurss.

9.–15. detsembrini külastas Eestit Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) delegatsioon, et korralise konsultatsiooni käigus arutleda Eesti majanduse hetkeolukorra üle, vahendas Eesti Pank.

IMFi hinnangu kohaselt on üleilmne finantskriis 2007. aasta algul alanud majanduskasvu aeglustumist Eestis hoogustanud. Kuna turgudel valitseb jätkuv ebakindlus ja välisnõudlus püsib ilmselt nõrk, taastub majanduskasv kõige varem 2010. aastal.

Eestil aitab praeguse üleilmse ja sisemajanduse pingetega toime tulla poliitiline ja struktuurne raamistik, eelkõige tugevale valuutakomitee süsteemile tuginev fikseeritud vahetuskurss. See aitab ohjeldada hinnaootusi, mis omakorda alandab inflatsiooni märkimisväärselt. Teine oluline tegur on pangasektori kõrge kapitaliseeritus ning kuulumine peaaegu täies ulatuses Põhjamaade pangagruppidesse, mida toetavad nende riikide stabilisatsiooniprogrammid. Kolmandana tuleb esile tõsta töö- ja kaubaturu paindlikkust, mis aitab tagada majanduskasvu sujuvat taastumist.

Kõige suurem poliitiline väljakutse Eesti jaoks on riigieelarve. 2009. aasta eelarve koostamisel on vastu võetud raskeid otsuseid, et teha eelarves vajalikke kohandusi. Arvestades aga üha halvenevat üleilmse majanduskasvu väljavaadet, võib Eesti riigieelarve puudujääk 2009. aastal ja ka hiljem ületada 3 protsenti SKPst. Samas ei kujuta see endast lähiajal rahastamisega seotud riski, kuna viimaste aastate eelarveülejääkidega on kogunenud piisavalt reserve

Pikemas perspektiivis ei ole praegune eelarvepositsioon siiski jätkusuutlik. Ühtlasi ohustab see nüüd, kus inflatsioon on lõpuks taanduma hakanud, Maastrichti eelarvekriteeriumi täitmist. See omakorda võib edasi lükata euro kasutuselevõttu, mille Eesti ametivõimud on seadnud prioriteediks. Seepärast on praegu kõige olulisem eesmärk saavutada eelarvekulude kokkuhoid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. December 2008, 09:49
Otsi:

Ava täpsem otsing