IMF: Eestis on vaja varast tegutsemist

15. detsember 2008, 18:34

Fiskaalseis Eestis ei ole kaugemale
vaadates jätkusuutlik, praegu on tarvis varast tegutsemist, kirjutab
Rahvusvaheline Valuutafond IMF oma tänase visiidi kohta Eestisse ametlikus
teates kodulehel.

Üleilmne finantskriis kiirendab 2007. aasta alguses alanud Eesti majanduslangust. Kuna kindlustunne kogu maailmas on madal ja üleilmne nõudlus jääb ilmselt nõrgaks, siis ei oota me majanduse elavnemist enne 2010. aastat.

Rahvusvaheline Valuutafond IMF tegi oma tänasest visiidist Eestisse ka ametliku teate oma kodulehel.

Et praeguste üleilmsete ja koduste pingetega toime tulla, võib Eesti kasutada ära oma tugevaid külgi nii poliitilises kui ka strukturaalses mõttes. Nendest olulisim on fikseeritud vahetuskurss, mida toetab tugev valuutakomitee süsteem. See peaks olema ankruks hinnaootustele, vähendades jõuliselt inflatsiooni.

Teiseks, pangandussektor on hästi kapitaliseeritud ja kuulub peaaegu täielikult Põhjamaade gruppidele, mis saavad kasu kodustest toetavatest stabiliseerimisprogrammidest. Lõpuks, tööjõu- ja tooteturud on paindlikud, mis peaks kergendama üleminekut paranemisele.

Peamine poliitiline väljakutse on eelarve. 2009. aasta eelarves on viidud sisse tervitatavaid muudatusi, mis nõudsid raskeid otsuseid. Ometi, arvestades maailmamajanduse halvenevaid väljavaateid, ületab puudujääk 2009. aastal ja hiljemgi meie hinnangul ilmselt 3 protsenti SKPst. Lühiajalises perspektiivis ei kujuta see endast finantseerimisriski, vaadates Eesti-poolset arukat fiskaalreservide kogumist, mille tegid võimalikuks viimaste aastate ülejäägid.

Ent praegune fiskaalseis ei ole kaugemale vaadates jätkusuutlik. Veel enamgi, see ähvardab ületada Maastrichti kriteeriumidega lubatud fiskaalkünnise just hetkel, kui inflatsioon on taandumas. See võib lükata edasi eurole ülemineku, mida riigivõim näeb täiesti õigustatult oma kõrgeima prioriteedina. Praegu on tarvis varast tegutsemist, et parandada fiskaalpositsiooni, hoiatab IMF.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. December 2008, 18:38
Otsi:

Ava täpsem otsing