Reiljan kohtus: ma pole pistist nõudnud

17. detsember 2008, 13:38

Ma pole Rävala puiestee kinnistu müügi
käigus Rahvaliidule ning iseendale mingit raha ega soodustusi nõudnud, ütles
täna kohtus selgitusi andnud endine keskkonnaminister Villu Reiljan.

"Ma ei ole mitte kunagi ega mitte mingitel asjaoludel soovinud ega nõudnud Aivo Pärna käest mingit hüve ega pistist ja pole temale ka midagi lubanud," ütles Reiljan. Küsimustele vastates väitis ta, et pole kordagi elus nõudnud omale palka, preemiat ega muid hüvesid. Reiljani väitel pole ta neist asjust rääkinud ka kinnistu müüki nõustanud advokaadi Tarmo Sillaga.

Samas rääkis Reiljan, et tunneb Aivo Pärna aastaid. "Pärna tunnen kui tõsist spordimeest, oleme kokku saanud suverallil ja... tunneme 7-8 aastat," sõnas ta. Eksminister tunnistas kohtus, et Pärn tegi talle Rävala puiestee kinnistu müükipaneku aegu visiidi.

"Aivo Pärna põhiline mure oli bussiliiklus, reisijate vedu, tema süda oli selgelt selle asja küljes kinni. Tõsi, ta küsis muuseas ka seda, kas tõesti müüte Rävalat. Ütlesin, et jah, kuulutus on väljas ja tehke pakkumisi, häid pakkumisi," rääkis endine keskkonnaminister.

"Tema (Pärna – toim.) mure oli tekitada kuskile Tallina linna bussiterminal. Kuidas te oleks saanud teda aidata," uuris prokurör. "Ta küsis informatsiooni, kas riigil on selliseid maatükke, mis võiks terminaliks sobida," ütles Reiljan. Samas selgus, et minister ja ärimees kohtusid enne müügiotsuse langetamist vähemasti kaks korda, Pärn helistas Reiljanile aga tunduvalt rohkem kordi.

"Jah, talle meeldis helistada ja muresid minu kaela tuua," vastas Reiljan naerdes. "Olukord oli üsna skisofreeniline. Ja Rävalaga seoses oli tal see mure, et raha pole," rääkis Reiljan.

"Kinnistu müügi otsustas komisjon ja tegi mulle ettepaneku otsuse vormistamiseks, mul polnud mingit põhjust sellest keelduda. Ministeeriumile oli ülioluline kinnistu müüa," selgitas Reiljan müügitehingu asjaolusid. "See oli riigile kasulik ja optimaalne tehing," lisas ta.

Minister oleks saanud ostust loobunud parima pakkuja tagatisraha ära võtta ja müügitehingust keelduda, kuid ei näinud enda sõnul sellel mõtet. "See oleks meid uputanud aastateks kohtuvaidlustesse," rääkis Reiljan.

Prokurör pöördus mitmeid kordi tagasi sama küsimuse juurde: "Ütlesite, et oli palju vaidlusi ja raske olukord oli tekkinud. Miks te otsustasite vastu võtta madalama pakkumise ja mitte kuulutada konkurssi nurjunuks," küsis prokurör täna kohtus.

"Tiit Tamm (enampakkumist korraldanud komisjoni esimees – toim.) arvas, et ega järgmises voorus ei tuleks paremat pakkumist ja ma ise ka olin seisukohal, et peame selle asjaga lõpule saama," ähmastas Reiljan vastutust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. December 2008, 19:05
Otsi:

Ava täpsem otsing