ÄP fototoimetus • 18. detsember 2008
Jaga lugu:

Äripäeva 18 olulist paljastust sel aastal

"K-poliitik tõrjub bordellipidamise süüdistusi" - Tõime avalikkuse ette Tallinnas tegutseva ööklubi ja hosteli, kus oli lihtne osta intiimteenust. Asutuste omanikeringis oli keskerakondlane ja üht Tallinna volikogu komisjoni eksperdina nõustav Richard Sikk.

"Salaelu Tallinki aktsiatega" - Endine veeteedeameti juht Kalle Pedak kuulus kümne suurima eraisikust Tallinki aktsionäri hulka. Osaluse Tallinki eelkäijas Hansatees sai ta veeteedeametit juhtides.

"Miljonär pettis uue kodu ostjaid" - Tõime avalikkuse ette Tallinna abilinnapea Denis Boroditši kunagise äripartneri Kristian Kesneri kinnisvaraarenduse Tiskres, kus kodusoetajad petta said.

"Kuidas saada 125 krooniga miljonäriks?" - Tallinna linnapea Edgar Savisaare äripartneril Martin Krupil õnnestus 125 krooniga saada miljonäriks ehk kommivabriku Kalev suuruselt kuuendaks aktsionäriks.

"Kolm tankisti ja Merko" - Paljastasime, kuidas Merko Ehitus hiilis tankiste kasutades mööda seaduses põllumaade ostmisele kehtestatud piirangust.

"Keskerakond surus läbi poliitilise kõrghoone" - Kirjutasime Tallinna Farmaatsiatehase krundile plaanitavatest kõrghoonetest, mille vastu olid planeerimise eest vastutavad linnaametnikud, kuid poliitikud surusid kõrghoonete idee ikkagi läbi.

"Keelatud kalaäri ministri eriloa varjus" - Paljastasime teadustööks mõeldud keskkonnaministri erilubade varjus toimunud salajase kalaäri.

"Reiljani advokaat juhib suurejoonelist kalaäri" - Avalikustasime endise keskkonnaministri Villu Reiljaniga seotud vandeadvokaadi Tarmo Silla kalaäri, mis puhkes õitsele Reiljani ministriks oleku ajal. Silla äri jäi vahele röövpüügiga, kuid sai vaatamata sellele eurotoetusi.

"Väärtuslik osalus peenraha eest" - Villu Reiljani eksadvokaat Tarmo Sild sai 9 miljonit krooni väärt osaluse ettevõttes Ecorock 100 000 krooniga. Nimetatud firma sai sel ajal, kui keskkonnaministriks oli Villu Reiljan, kümnete miljonite kroonide eest toetust keskkonnainvesteeringute keskuselt.

"EBSi meeste meisterlik diil riigiga" - Suured annetused poliitikutele, kapo huvi, rasked kohtuprotsessid, ärihuvide konflikt, poliitikute kummalised otsused ning lõpuks ärimeeste omandusse libisev magus kesklinnakrunt - selles loos olid kõik need elemendid olemas. Näitasime, kuidas EBSi omanik Madis Habakuk, tema poeg Mart Habakuk ning äripartnerid Sulo Nigul ja Arle Mölder soetasid Tallinnas EBSi koolimajana tuntud hoone.

"Rasvane lisaamps arstidele" - Näitasime, kuidas patsientide ravimiuuringuteks meelitamine on arstidele osutunud kullaauguks.

"Kruuda blufib Kalevi kasumiga" - Paljastasime börsifirma Kalev kolm kvartalit toimunud blufi majandusnäitajatega ja investorite eksitamise. Äripäeva loo tõttu oli Kalev sunnitud tegema börsiteate ja aruannetes esinenud vead ära parandama.

"BIG probleem" - Juhtisime tähelepanu selle, et kui BIG hindaks oma probleemseid laene sama konservatiivselt kui mõne aasta eest, oleks tema omakapital miinuses.

"Q Vara sipleb raskustes" - Q Vara rahaline seis on nii tõsine, et võlausaldajatel kahaneb iga päevaga võimalus saada tagasi kinnisvarakontsernile laenatud raha. Firma võlausaldajate seas on pensionifondid ja Sampo Pank.

"Valitsus vassib maksutuludega" - Näitasime, kuidas valitsusliit on järgmise aasta riigieelarve tulud 8,3 miljardi krooniga üles bluffinud. Meie artikli järel asus valitsusliit juba valmis saanud eelarvet ümber tegema ja kulusid piirama.

"Lapsed ja pommiladu ühe katuse all" - Paljastasime, et Tartus tegutseb lastekeskuse all pürotehnikaladu, mis eiras ohutusreegleid. Pärast loo ilmumist kinnitasid erinevad ametkonnad, et taoline olukord on lubamatu ja lapsed koliti ohutumatesse ruumidesse.

"Pangad solgivad turgu" - Kinnisvaraarendajaid rahastanud pangad ei luba kortereid turuhinnaga müüja, sest kardavad tagatisvara väärtuse kukkumist.

"Riiklik järelevalve mängib tikkudega" - Ajendatult Tartu lastekeskuses asunud pommilao uurimusest võtsime luubi alla pürotehnikafirmade üle järelevalvet pidava tehnilise järelevalve ameti. Avastasime ehmatusega mitmeid ebakõlasid ja inimeste eludele ohtlikke möödalaskmisi nimetatud valdkonnas.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas