Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Äripäeva 18 olulist paljastust sel aastal

  "K-poliitik tõrjub bordellipidamise süüdistusi" - Tõime avalikkuse ette Tallinnas tegutseva ööklubi ja hosteli, kus oli lihtne osta intiimteenust. Asutuste omanikeringis oli keskerakondlane ja üht Tallinna volikogu komisjoni eksperdina nõustav Richard Sikk.
  "Salaelu Tallinki aktsiatega" - Endine veeteedeameti juht Kalle Pedak kuulus kümne suurima eraisikust Tallinki aktsionäri hulka. Osaluse Tallinki eelkäijas Hansatees sai ta veeteedeametit juhtides.
  "Miljonär pettis uue kodu ostjaid" - Tõime avalikkuse ette Tallinna abilinnapea Denis Boroditši kunagise äripartneri Kristian Kesneri kinnisvaraarenduse Tiskres, kus kodusoetajad petta said.
  "Kuidas saada 125 krooniga miljonäriks?" - Tallinna linnapea Edgar Savisaare äripartneril Martin Krupil õnnestus 125 krooniga saada miljonäriks ehk kommivabriku Kalev suuruselt kuuendaks aktsionäriks.
  "Kolm tankisti ja Merko" - Paljastasime, kuidas Merko Ehitus hiilis tankiste kasutades mööda seaduses põllumaade ostmisele kehtestatud piirangust.
  "Keskerakond surus läbi poliitilise kõrghoone" - Kirjutasime Tallinna Farmaatsiatehase krundile plaanitavatest kõrghoonetest, mille vastu olid planeerimise eest vastutavad linnaametnikud, kuid poliitikud surusid kõrghoonete idee ikkagi läbi.
  "Keelatud kalaäri ministri eriloa varjus" - Paljastasime teadustööks mõeldud keskkonnaministri erilubade varjus toimunud salajase kalaäri.
  "Reiljani advokaat juhib suurejoonelist kalaäri" - Avalikustasime endise keskkonnaministri Villu Reiljaniga seotud vandeadvokaadi Tarmo Silla kalaäri, mis puhkes õitsele Reiljani ministriks oleku ajal. Silla äri jäi vahele röövpüügiga, kuid sai vaatamata sellele eurotoetusi.
  "Väärtuslik osalus peenraha eest" - Villu Reiljani eksadvokaat Tarmo Sild sai 9 miljonit krooni väärt osaluse ettevõttes Ecorock 100 000 krooniga. Nimetatud firma sai sel ajal, kui keskkonnaministriks oli Villu Reiljan, kümnete miljonite kroonide eest toetust keskkonnainvesteeringute keskuselt.
  "EBSi meeste meisterlik diil riigiga" - Suured annetused poliitikutele, kapo huvi, rasked kohtuprotsessid, ärihuvide konflikt, poliitikute kummalised otsused ning lõpuks ärimeeste omandusse libisev magus kesklinnakrunt - selles loos olid kõik need elemendid olemas. Näitasime, kuidas EBSi omanik Madis Habakuk, tema poeg Mart Habakuk ning äripartnerid Sulo Nigul ja Arle Mölder soetasid Tallinnas EBSi koolimajana tuntud hoone.
  "Rasvane lisaamps arstidele" - Näitasime, kuidas patsientide ravimiuuringuteks meelitamine on arstidele osutunud kullaauguks.
  "Kruuda blufib Kalevi kasumiga" - Paljastasime börsifirma Kalev kolm kvartalit toimunud blufi majandusnäitajatega ja investorite eksitamise. Äripäeva loo tõttu oli Kalev sunnitud tegema börsiteate ja aruannetes esinenud vead ära parandama.
  "BIG probleem" - Juhtisime tähelepanu selle, et kui BIG hindaks oma probleemseid laene sama konservatiivselt kui mõne aasta eest, oleks tema omakapital miinuses.
  "Q Vara sipleb raskustes" - Q Vara rahaline seis on nii tõsine, et võlausaldajatel kahaneb iga päevaga võimalus saada tagasi kinnisvarakontsernile laenatud raha. Firma võlausaldajate seas on pensionifondid ja Sampo Pank.
  "Valitsus vassib maksutuludega" - Näitasime, kuidas valitsusliit on järgmise aasta riigieelarve tulud 8,3 miljardi krooniga üles bluffinud. Meie artikli järel asus valitsusliit juba valmis saanud eelarvet ümber tegema ja kulusid piirama.
  "Lapsed ja pommiladu ühe katuse all" - Paljastasime, et Tartus tegutseb lastekeskuse all pürotehnikaladu, mis eiras ohutusreegleid. Pärast loo ilmumist kinnitasid erinevad ametkonnad, et taoline olukord on lubamatu ja lapsed koliti ohutumatesse ruumidesse.
  "Pangad solgivad turgu" - Kinnisvaraarendajaid rahastanud pangad ei luba kortereid turuhinnaga müüja, sest kardavad tagatisvara väärtuse kukkumist.
  "Riiklik järelevalve mängib tikkudega" - Ajendatult Tartu lastekeskuses asunud pommilao uurimusest võtsime luubi alla pürotehnikafirmade üle järelevalvet pidava tehnilise järelevalve ameti. Avastasime ehmatusega mitmeid ebakõlasid ja inimeste eludele ohtlikke möödalaskmisi nimetatud valdkonnas.
  Autor: ÄP
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Vene teetootja teeskleb tootmist Lätis, eestlased müüvad ja kehitavad õlgu
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”