18. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Mööduva aasta muusikaelamused

Mõeldes tagasi lõppevale aastale, kerkib suurima elamusena esile kõigepealt juunikuus Kultuurikatlas nähtud "Eesti meeste laulud" - Tõnu Kaljuste ja Peeter Jalaka, Von Krahli Teatri ja Nargen Opera järjekordne õnnestunud koostöö, mis põhineb Veljo Tormise tsüklil "Meestelaulud".

See üllatuslik, vaimukas ja kõrgel kunstilisel tasemel etendus väärib kindlasti kordamist. Sama tiimi koostööst meenub veel teinegi elamus - Eesti Vabariigi 90. sünnipäeval televiisorist nähtud etendus Estonia teatrist.

Vaimukas ja elegantne oli ka Nargen Festivali raames nähtud Haydni ooper "Elu kuu peal" Viinistus. Festivali avakontsert Kreegi päevadelt Haapsalus Cyrillus Kreegi ja Peeter Süda loominguga Tõnu Kaljuste juhatusel oli samuti elamus.

Võimsaim elamus kontserdisaalis oli aga Rudolf Tobiase oratooriumi "Joonase lähetamine" ettekanne Neeme Järvi dirigeerimisel.

Uskumatu, et üks eesti helilooja on 100 aastat tagasi loonud nii vägeva teose, mis ikka ja jälle haarab ja liigutab. Au muusikuile - solistidele, kooridele, orkestrile, kes selle esitamisega suurepäraselt hakkama said!

Suvest meenuvad väärtmuusikahetked David Oistrahhi Festivalilt ja Birgitta Festivalilt, aga ka romantiline päikesetõusukontsert Hüpassaare soosaarelt, viimastest elamustest aga Gustav Ernesaksale pühendatud galakontsert.

Väga puudutasid mu hinge Tallinna Linnateatri "Tõe ja õiguse" lavastused, eriti "Wargamäe Wabariik" avaratel Vargamäe väljadel.

Hindan kõrgelt võimalust näha Coca-Cola Plazas otseülekandeid New Yorgi Metropolitan Operast. Tore, et pärast vapustavalt head, kuid publiku kõrvu terroriseerinud avaetendust "Salome" on helipilt kenasti paika saanud ning oodata on paljutõotavaid elamusi.

Autor: Kersti Inno

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt