Koit Brinkmann • 19. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kuldne kolmik tänavapuhastuses

Kui Tallinna linnaosade mõne miljoni kroonistel tänavapuhastushangetel on alati kohal mitu huvilist, siis sadu miljoneid väärt kommunaalameti viis hanget piirdusid igaüks ühe osalejaga, mis tekitab kahtlusi kolme tänavapuhastusfirma vahelises kartellis ja kokkumängus linnaametiga.

Aastaid Tallinnas tänavapuhastamise äri valitsenud AS Teho, Tänavapuhastuse AS ning OÜ Jaaksoni Linnahooldus tegid eelmisel aastal toimunud nn suurtel hangetel otsetabamusega pakkumised.

Suurteks võib neid hankeid nimetada tööde mahu ja linnalt saadavate summade tõttu. Kui linnaosavalitsuste hangetel on tööde eest saadav rahasumma mõõdetav miljonite kroonidega, siis kommunaalameti tänavapuhastamise hanked viivad seitsme aasta jooksul linnakodanike kukrust kokku 940 miljonit krooni.

Kummaline on, et firmad esitasid pakkumise ainult enda käes olnud piirkonnas ja mujale konkurente kiusama ei mindud.

"Pelgalt selle fakti põhjal, et nad on niimoodi hanked võitnud, on raske midagi öelda. Kuid info on huvitav, väga hea, et te sellele tähelepanu juhite," räägib konkurentsiameti järelevalveosakonna juhataja Juhan Põldroos.

Tallinna kommunaalametit kureeriva abilinnapea Deniss Boroditši sõnul puudub tal pädevus, võimalus ja teadmised hindamaks, kas mullusest hankest võiks läbi kumada kartellikokkulepet.

"Vaevalt," vastab samale küsimusele napilt kommunaalameti juhataja Ain Valdmann.Tema arvates liikus maksumaksja jaoks hind õiges suunas juba seetõttu, et hange tegi läbi mitu etappi. "Kuid loomulikult, mida rohkem on osalejaid, seda parem hind tuleb," tunnistas Valdmann.

Tänavapuhastuse ASi juhatuse liige Vello Kink peab tänavapuhastajate vahelist konkurentsi Tallinnas väga karmiks. Ta kinnitab, et kolm firmat ei ole turgu ära jaganud, sest palju on väikseid alltöövõttu tegevaid firmasid. "Kartellikahtlus ei pea absoluutselt paika."

Seda, et igas piirkonnas tehti ainult üks pakkumine, selgitab Kink: "Aeg oli napp, talv tuli peale ning firmad läksid kindla peale välja. Igaüks tundis oma piirkonda ning linna poolt oli piirhind ees."

Sama väidab Teho juht Heikki Anipai. Ta selgitab, et kuna esimene hange tühistati, siis olid teise hanke puhul juba teada konkurentide hinnad ja muu erialane informatsioon. "Lähtudes sellest ja lühikesest ettevalmistusajast ei võtnud me tegevuse laiendamise riski," lausub Anipai.

Jaaksoni Linnahooldus OÜ juhatuse liikme Urmas Teeoru selgitusel ei hakanud nemad konkureerima teiste piirkondade pärast, sest "kui täna tuli anda pakkumine, siis paari nädala pärast tuli hakata puhastama." See nõuab nii suurt ressurssi, mida ei ole võimalik muretseda kuu ega kahega. Ka Teeorg kinnitab, et mingeid kokkuleppeid või kohtumisi Teho ja Tänavapuhastusega eelnevalt polnud.

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt