29. detsember 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Vigaseimad prognoosid 2008. aastaks

Loetud päevade pärast lõppeva aasta kohta tehti palju vigaseid prognoose, kuid mõned neist läksid tegelikust valgusaastate kaugusele. Ajakiri BusinessWeek võttis kokku kõige enam „mööda pannud“ analüütikute prognoosid.

„Käimas on kestev ja tugev ralli, kuid see vajab ilmselt veel mõnd päeva, et lendu tõusta. Säilitagem lootust!“ Richard Band, Profitable Investing Letter toimetaja, 27. märts 2008. Prognoosi väljaütlemise ajal oli Dow Jones tööstuskeskmine tasemel 12 300 punkti. Hilisdetsembriks on see langenud praktiliselt 8500 punktini.

„AIG kasumid teises kvartalis võivad tulla meeletud.“ Bijan Moazami, Friedman, Billings, Ramsey analüütik, 9. mai 2008. Kõnealuses kvartalis kaotas AIG 5 miljardit dollarit ning järgmises juba 25 miljardit. Septembris võttis USA valitsus panga üle ning pani sinna 150 miljardit dollarit, et vältida AIG uppumist.

„Usun, et Freddie Mac ja Fannie Mae on fundamentaalselt tugevad ning pole ohtu nende allakäiguks. Nad on edasiminekuks heas vormis.“ Barney Frank, House Financial Services Komitee esimees, 14. juuli 2008. Kaks kuud hiljem oli valitsus sunnitud kaks kinnisvaralaenude hiidu üle võtma ning pumpama neisse kummassegi 100 miljardit dollarit.

„Turg teeb praegu korrektuure.“ George W. Bush, USA president. 14. märts 2008. Turg tõepoolest tegi korrektuure, mis pole lõppenud ka kaheksa kuud hiljem.

„Ei! Ei! Ei! Bear Sternsil pole probleeme,“ Jim Cramer, CNBC kommentaator, 11. märts 2008. Viis päeva hiljem võttis JPMorgan Chase Bear Sternsi valitsuse abiga üle.

„Olemasoleva kinnisvara müügi trend 2008. aastal on kerkiv.“ National Association of Realtorsi pressiteate pealkiri, 9. detsember 2007. Aasta hiljem on selgunud, et kinnisvara müük on teinud suurima kukkumise alates Suurest Depressioonist, tervelt 11 protsenti.

„Arvan, et naftahinnad kerkivad aasta lõpuks 150 dollarini barrelist.“ T. Boone Pickens, 20. juuni 2008. Sel hetkel oli naftabarreli hind 135 dollarit. Detsembris kukkus hind alla 40 dollari piiri.

„Ootan mõningaid pankrotte… kuid ei ennusta tõsisemaid probleeme suurte rahvusvaheliste pankade seas.“ Ben Nernanke, USA Föderaalreservi juht, 28. veebruar 2008. Septembris pidi maailm pealt vaatama USA ajaloo suurimat pangandussektori ettevõtte kokkukukkumist, kui Washinton Mutual kokku vajus. Novembris lõi Citigroupi päästmisaktsioon kulutuste rekordi üle.

„Tänases seadusolustikus on praktiliselt võimatu reegleid rikkuda.“ Bernard Madoff, fondijuht, 20. oktoober 2007. Aasta hiljem tunnistas mees, et on pea 20 aastat vedanud hiiglaslikku petuskeemi, mille tagajärjel kaotas investorite raha 50 miljardi dollari ulatuses.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt